Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Instant doktorat za instant docenta Ujedinjene Srpske

Da se obrazovna politika vodi prema željama i ambicijama nastavnika, a ne prema akademskim potrebama, pokazuje i primjer Mirele Kajkut Zeljković, poslanika Ujedinjene Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske i od skoro izabranim docentom za užu naučnu oblast – Očuvanje genetičkih resursa na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci.

Mirela Kajkut Zeljković je brzinom svjetlosti napisala i odbranila doktorat, nakon čega je momentalno raspisan konkurs za nastavnika u njenoj stručnoj oblasti.

Iako predmete na katedri za Genetičke resurse godišnje sluša tek nekoliko studenata, Univerzitet u Banjaluci je na konkursu birao dva izvršioca. Razlog za to mogao bi se kriti i u činjenici da je pored Mirele Kajkut Zeljković, za užu naučnu oblast Očuvanje genetičkih resursa kvalifikovana i Marina Antić, sa neuporedivo više stručnih radova ( i brojem bodova) koji se stiču u konkursnoj proceduri. Tako je Marina Antić na konkursu osvojila 194.9 bodova, a Kajkut Zeljković 107.7 bodova. Na kraju su obje primljene.  

Svoj potpis na Izvještaj komisije 15.5.2020. godine dale su: prof. dr Gordana Đurić, prof. dr Zrinka Knezović i prof. dr Gordana Rokvić.

Iz Univerziteta u Banjaluci poručuju da je u užu naučnu oblast Očuvanje genetičkih resursa svrstano osam predmeta na sva tri ciklusa studija na Poljoprivrednom fakultetu, a da ukupan broj studenata unazad 4 godine iznosi 69, odnosno u prosjeku nešto više od četiri studenta na jednom predmetu po jednoj godini. I dok su se za četiri studenta na Poljoprivrednom fakultetu primala dva nastavnika, na drugim fakultetima (npr. Pravnom ili Ekonomskom fakultetu u Banjaluci) nerijetko se dešava da jedan profesor predaje gradivo za više od 300 studenata!

Interesantno je i to, kako su za Moju Hercegovinu potvrdili sa UNIBL, da je tokom 2018. godine raspisan konkurs za dva izvršioca, ali je isti od strane Senata Univerziteta u Banjoj Luci proglašen neuspjelim zbog, kako navode, formalnih razloga, odnosno isteka roka za dostavljanje izvještaja.

„Kako su u međuvremenu nastupili uslovi za napredovanje dva zaposlena, trenutno u statusu saradnika odnosno istraživača, pristupilo se ponovnom raspisivanju ranije raspisanog – neuspjelog konkursa“, navode sa Univerziteta.

Između ova dva raspisana konkursa, Kajkut Zeljković je odbranila doktorsku disertaciju.

Brojne primjedbe i na doktorat

Međutim, tu kontroverze ne staju. Prema primjedbama na urađenu doktorsku disertaciju, koje je dr Biljana Rogić sa Poljoprivrednog fakulteta 24.6.2019. uputila Nastavno-naučnom vijeću tog fakulteta i Senatu Univerziteta, može se vidjeti da je i sama disertaciju Mirele Kajkut Zeljković u mnogome sporna.

Tako dr Biljana Rogić navodi da u samom procesu nije ispoštavan hodogram doktorskih studija, da je odstupljeno od plana istraživanja koji je dat prilikom izvještaja o podobnosti teme kandidata i mentora, zatim da ispitivani parametri ne daju dovoljno elemenata za pouzdanost istraživanja i donošenje utemeljenih zaključaka, da statistička obrada podataka nije bila adekvatna, da rezultati nisu jasno, pravilno i logično prikazani i tumačeni itd. Interesantno je i to da Biljana Rogić navodi da o naučnom značaju dobijenih saznanja iz doktorske disertacije dovoljno govori to da je u doktoratu zahvalica koja se nalazi na jednoj i po stranici, veća iz izvedenih zaključaka koji zauzimaju svega pola stranice doktorata.

Sa druge strane, Komisija za ocjenu i odbranu doktorske disertacije Mirele Kajkut Zeljković u svom odgovoru 3.9.2019. negirala je dostavljene kritike, odnosno primjedbe. Članovi komisije iz Banjaluke bili su dr Boris Pašalić i dr Gordana Đurić.

Mirela Kajkut Zeljković je supruga Branislava Zeljkovića, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (takođe člana Ujedinjene Srpske), koji se za vrijeme pandemije korona virusa u medijima vezivao za mnogobrojne afere, koje su se pretežno ticale javnih nabavki. Zeljkovićevo ime dovođeno je u vezu sa turističkom agencijom “Travel for Fun”, koja je nabavljala medicinsku opremu za Institut, zatim za nabavku pokretne bolnice koja je na kraju vraćena, dok je sam ugovor poništen, a u posljednje vrijeme u centru pažnje je afera vezana za nabavku respiratora.

(Moja Hercegovina)

Popularne vijesti