Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izvinite što ne možemo da se izvinimo, g. Markoviću!

U proteklom periodu portal Infoveza je raskrinkao veliki aferu u vezi sa javnim nabavkama zaštitne medicinske opreme u Republici Srpskoj. Glavni akteri afere su turistička agencija “Travel 4 fun” u vlasništvu Saše Markovića, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, JZU bolnica “Sv. apostol Luka” Doboj i JU Dom za starija lica Doboj.

Markoviću se, očigledno, nije svidjelo istraživanje i pisanje naših novinara, te je odlučio da angažuje advokatsku kancelariju Stevanović iz Bijeljine koja je uputila zahtjeve za izvinjenje i objavu demantija.

Izvinite što ne možemo da se izvinimo

Na adresu Ivane Perišić Blagić, koja je 27.4.2020. napisala tekst Turistička agencija “Travel for fun” bolnicama prodaje zaštitna odijela i maske, prvi u nizu tekstova koji razotkrivaju sporne javne nabavke, stigao je zahtjev za izvinjenje i objavu demantija.

 

U samom zahtjevu se navodi da je u spomenutom tekstu napisano Ugovor je sklopljen na osnovu pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja, i bolnica Sveti apostol Luka i Dom za starija lica su za ovu nabavku pregovarala samo sa turističkom agencijom “Travel for fun”. ” , te da je novinarka Perišić Blagić na ovaj način iznijela niz neistina i neprovjerenih informacija na račun g. Saše Markovića, i da ovo nedvosmisleno predstavlja klevetničko izražavanje, jer je sve urađeno po zakonu.

Redakciji portala Infoveza nije jasno kakve su neistine iznesene u spornoj rečenici, s obzirom na to da ugovor jeste sklopljen na osnovu pregovaračkog postupka bez objave obavještenje, jer tako piše u samom obavještenju o ugovoru, i da je samo pregovarano sa “T4F”, jer ,ponovo, tako piše u obavještenju o ugovoru.

akta.ba

Takođe, posebno žele da istaknu kako je u tekstu navedeno da nismo dobili povratnu informaciju od  Saše Markovića, pa se oni, pobogu, pitaju na osnovu kakvih argumenata objavljujemo ovakav tekst.

Poštovani g. Markoviću, do dana današnjeg od Vas nismo dobili nikakav odgovor, iako smo kontaktirali u nekoliko navrata turističku agenciju “Travel 4 fun”, čiji ste Vi vlasnik. Vama je poznat razlog zbog kojeg niste htjeli da nam odgovorite. Nastojali smo da saznamo kojim se sve poslovima bavi Vaša turistička agencija, odnosno da li je registrovana i za nabavku medicinske opreme, s obzirom na to da se radi o turističkoj agenciji a nabavila je medicinsku opremu.

Zatim, to što Vi ne odgovarate ne amnestira Vas odgovornosti, niti novinarima to predstavlja zabranu da dalje istražuju određene radnje i da pišu tekstove.

I na kraju, ako se pitate na osnovu kakvih argumenata je objavljen ovakav tekst – odgovor je vrlo jednostavan, na osnovu potpisanog ugovora, tačnije na osnovu obavještenja o dodjeli ugovora.

Dalje se u zahtjevu navodi kako je Ivana Perišić Blagić povrijedila čast i ugled g. Markovića, ali i da je “šteta” namjerno preuzrokovana. Nije nam jasno na osnovu čega tvrde da je Perišić Blagić namjerno “prouzrokovala štetu”. Perišić Blagić je samo radila svoj posao kao novinar.

S obzirom na sve gore navedeno, Saša Marković očekuje da se povodom toga objavi demanti u kome se povlači sve gore navedeno i u kojem će se uputiti zvanično izvinjenje.

G. Markoviću, izvinite što ne možemo da se izvinimo!

Nemamo za šta da se izvinimo s obzirom na to da je sve potkrijepljeno argumentima i dokazima. Naša namjera nije da Vas, kako Vi kažete, namjerno diskreditujemo i nanesemo štetu časti i ugledu, naša namjera je isključivo da istražimo sve sporne javne nabavke. To Vam je, g. Markoviću, nezavisno novinarstvo.

Međutim, ovo nije jedini zahtjev koji je upućen novinarima portala Infoveza, a koji su se bavili istraživanjem afere nabavke medicinske opreme.

Na adresu Stefana Blagića, takođe, stiže zahtjev za izvinjenje i objavu demantija.

Advokatska kancelarija Stevanović, koja zastupa Sašu Markovića, traži od g. Blagića da se izvini g. Markoviću i da povuče sve navode iz teksta “Saša Marković prijavljen SIPA-i, OJT Banjaluka, Tužilaštvu BiH, a isplivale i fotografije sa vrhom SNSD-a”.

U samom tekstu se navodi da je politički aktivista i novinar našeg portala Stefan Blagić, koji je i otkrio aferu u kojoj je Institut za javno zdravstvo nabavio medicinsku opremu od turstističke agencije “T4F”, potvrdio je da je UG “Restart Srpska” uputilo prijave i dopise Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, SIPA-i, Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji i Tužilaštvu BiH.

G. Marković u svom zahtjevu navodi da je sve urađeno u skladu sa zakonom, te da je na ovaj način izneseno niz neistina i neprovjerenih informacija, i da sve to predstavlja klevetničko izražavanje.

Institut za javno zdravstvo RS je izdalo saopštenje u kojem navode da je u čitavom postupku učestvovao i ‘Promeding’ d.o.o. iz Laktaša koji imaju dozvolu Agencije za lijekove, ali ta firma se ne pominje u obavještenju Instituta na portalu javnih nabavki.

TI BiH, koji su dobili potvrdu od Agencije za lijekove BiH da “Travel 4 fun” nema dozvolu za promet medicinskim sredstvima, podnosi krivičnu prijavu protiv rukovodstva Instituta za javno zdravstvo RS, i objavili su saopštenje u kojem navode da je poziv za učešće u pregovarčkom postupku upućen samo nekvalifikovanom ponuđaču, odnosno “Travel 4 fun”.

“Član 28. Zakona o javnim nabavkama izričito zabranjuje ovakvo postupanje, jer se na pregovore pozivaju isključivo ponuđači za koje se prethodno utvrdi da ispunjavaju uslove, pa njihovo pojavljivanje sa firmom koja je možda ispunjavala uslove u tom trenutku nema značaj u ovom slučaju”, navode iz TI BiH.

Dalje se u zahtjevu za izvinjenje navodi da su prijave podnesene na bazi apsolutno neprovjerenih informacija, iako su informacije bile potkrijepljenje činjenicama.

Ovim putem redakcija portala Infoveza želi da naglasi da je jedina namjera našeg portala prilikom pisanja i objavljivanja ovih tekstova, a i svih ostalih, informisanje javnosti o nezakonitim radnjama i o načinu trošenja budžeta građana Republike Srpke.

Jedina namjera nam je da radimo svoj posao, a to je da objektivno i blagovremeno informišemo javnost.

Redakcija portala Infoveza

 

 

Popularne vijesti