Friday, September 27, 2024
28.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izetbegović, Radončić i Komšić dogovorili zajednički nastup na svim nivoima

Danas u Sarajevu su se sastali predsjednik SDA Bakir Izetbegović. predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić i predsjednik DF-a Željko Komšić. Na sastanku je dogovoreno da ove tri partije (SDA, SBB i DF) zajedno nastupaju na državnom i federalnom nivou, ali i u Kantonu Sarajevo.

Nakon sastanka, Izetbegović je rekao da je dogovoreno da SDA u Vladi Kantona Sarajevo pripadne 7 ministarskih mjesta, SBB 3, a DF će imati svoja 2 ministra, ali da će tek da se dogovore o izboru premijera Kantona Sarajevo. Takođe, Izetbegović dodaje kako novi premijer Kantona Sarajevo ne treba da bude stranački kandidat i da to treba da bude zajednički kandidat i SDA i SBB-a i DF-a.

Trenutni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto iz Naše stranke je prokomentarisao najavljenju koaliciju rekavši da je uvjeren da su dobro radili svoj posao i da će i dalje raditi dobro svoj posao, sve dok 18 zastupnika ne digne ruku i ne glasa za novu vlast.

Međutim, dobar dio javnost je ostao zatečena ovakvim dogovorom.

Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarejevo, na svom Fejsbuk profilu je napisao:

“Izgleda da je Vlada KS zvanično pala.

Neki od zastupnika su ucijenjeni nekim stvarima (“nešto su im našli”) pa moraju poslušati svoje stranačke robovlasnike i preći sa SDA. (Ili je to barem zvanično opravdanje oko kojeg su se usaglasili)”

Nakon kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, Damir Nikšić se obratio medijima, ali i svojim pratiocima na društvenim mrežama putem Fejsbuk lajva. Tom prilikom je naglasio da trenutna kriza nije kriza kantonalne vlasti, niti kriza Šestorke, niti kriza vlade – trenutna kriza je kriza demokratije. “Ti imaš partiju koja je pokrala glasove. Međunarodna zajednica je rekla da su kompromitovani izbori krađom glasova. I ti imaš druge dvije partije koje su se zaklinjale da neće s tom partijom, a koje su sada pristupile toj partiji.”, rekao je Nikšić.

Politikolog Velizar Antić je za naš portal rekao kako je ovo je još jedan dokaz da ideologija kod naših politčkih partija ne igra nikakvu ulogu i da se pri formiranju vlasti rukovode samo partijskim interesom. “Iz cijele ove priče SDA će izaći kao veliki pobjednik jer se vraća na vlast u KS. Sa druge strane, najveći gubitnik će najverovatnije biti Željko Komšić i DF. Takođe, iako u ovom trenutku ostaju bez vlasti u KS, lijevo orijentisane partije bi ovu situaciju mogle da iskoriste i da već na slijedećim lokalnim izborima ostvare bolji rezultat od trenutnog.”, prokomentarisao je Antić.

Popularne vijesti