Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

NOVI PROTESTI U PRAGU: 80 000 ljudi na ulicama

Na Trgu sv. Vaclava i na glavnoj željezničkoj stanici u Pragu, inicijativa “Milion trenutaka” je ponovo organizovala proteste. Učesnici demonstracija protestuju protiv premijera Andreja Babiša (ANO) i traže njegovu ostavku. Organizatori protesta navode da je bilo 80 000 učesnika.

Međutim, ovo nisu prvi protesti u Pragu koji su usmjereni protiv premijera Češke Republike. Unazad nekoliko godina, Andrej Babiš se nalazi u žiži javnosti zbog skandala u vezi sa zloupotrebom sredstava Evropske unije. Spekulisalo se da je zloupotrijebio subvencije Evropske unije za farmu, koje je prebacio na članove porodice. Premijer Češke Republike je ovo negirao od samog početka. Revizorskim izvještajem Evropske komisije utvrđeno je da je došlo do sukoba interesa, odnosno, premijer Češke Republike je prekršio i češke i evropske propise o sukobu interesa. Pod njegovom kontrolom je i dalje holding Agrofert koji prima subvencije Evropske unije.

Vrhovni javni tužilac Pavel Zeman je izjavio da se otkazuje rješenje o obustavi krivičnog postupka protiv Babiša i njegove bivše savjetnice Jane Majerove, istraga se ponovo pokreće.

Podsjećamo, najveće demonstracije protiv premijera Češke desile su se 23. juna 2019. , kada je bilo preko 120 000 okupljenih koji su tražili ostavku Andreja Babiša i ministra pravde Marije Benešove, te zahtijevali nezavisno sudstvo.

Popularne vijesti