Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Podnosioci inicijative pred Ustavnim sudom RS o ustavnosti poskupljenja struje za MH: Reakcija Luke Petrovića je teško sramna! Profit je njihova zvijezda vodilja, a ne narod!

Foto: Moja Hercegovina

Nakon jučerašnje odluke Ustavnog suda Republike Srpske u kojoj se navodi da odluka o poskupljenju struje i uvođenju tzv. Blok tarifa nije ustavna i da su se takvom odlukom diskriminisali potrošači, oglasili su se iz Mješovitog holdinga elektroprivreda Republike Srpske i Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske. Dok iz elektroprivrede tvrde da nisu nadležni za donošenje odluke o tarifnim modelima, prebacujući lopticu na stranu Regulatorne komisije za energetiku, iz Regulatorne komisije za energetiku tvrde da su ovakav tarifni sistem donijeli na inicijativu Elektroprivrede?! Polemiku u javnosti izazvala je reakcija Luke Petrovića, generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske koji tvrdi da će sve eventualne tužbe potrošača biti fakturisane građanima! On je rekao da je šokiran ovakvom odlukom Ustavnog suda Republike Srpske i naveo da je u prvom momentu mislio da je to odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Takođe je naveo da odluku o tarifnim grupama donijela Regulatorna agencija za energetiku te da ne stoje optužbe na račun Elektroprivrede. Ovakva odluka Ustavnog suda RS, smatra Luka Petrović, donijeće velike probleme Elektroprivredi i moguće ‘‘zaustaviti život jer jedan mjesec nama u sistemu je možda i 100 miliona KM‘‘. S druge strane, Stefan Blagić iz organizacije Restart i Đorđe Vučinić sa liste Za pravdu i red, kao jedni od podnosilaca inicijative pred Ustavnim sudom Republike Srpske o ustavnosti poskupljenja struje kažu da je reakcija Luke Petrovića sramna i da je u cijeloj priči ključan problem diskriminacije potrošača koja se, sudeći prema Odluci Ustavnog suda RS definitivno dogodila.

“Mi smo mislili da je Ustavni sud BiH donio takvu odluku jer on obično donosi negativne odluke po nas i zaustavlja tokove ali smo u šoku da Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da je sa ovom odlukom doveo do povećanja cijena električne energije za 90 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je osporen zaštićeni su oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije”, rekao je jutros za Nezavisne Luka Petrović, generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske.

Zvaničnim Saopštenjem oglasila se i Uprava MH ERS, a tamo takođe stoji ono što je Petrović zaključio, a to je da će se ova odluka odraziti na poslovanje Elektroprivrede ali da će ceh platiti građani. Iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske poručeno je da će se primijeniti presuda Ustavnog suda Republike Srpske i predložiti nove mjere i odluke. Iako je stav Elektroprivrede Republike Srpske da oni nisu donijeli odluku o tarifnom sistemu, iz Regulatorne komisije za energetiku Republike Srpske tvrde da su odluku o tarifnim stavovima za korisnike distributivnih sistema i odluku o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje donijeli na inicijativu Elektroprivrede Republike Srpske.

‘‘Iako nismo strana koja je učestvovala u sudskom postupku, poništavanje Odluke o tarifnim stavovima za javno snabdijevanje električnom energijom u Republici Srpskoj koju je osporio Ustavni sud Republike Srpske, odraziće se značajno na poslovanje Elektroprivrede Republike Srpske, a cijenu odluke će na kraju platiti naši kupci, odnosno građani‘‘, stoji, između ostalog, u Saopštenju koje potpisuje Uprava Mješovitog holdinga Elektroprivreda Republike Srpske.

U Saopštenju se i dalje insistira na tome da je predloženi tarifni sistem, a koji je Ustavni sud ocijenio neustavnim, štitio manje potrošače, uprkos činjenici da je upravo to ono što ovakav tarifni sistem čini diskriminišućim, a kako stoji i u Odluci Ustavnog suda Republike Srpske.

‘‘Naime, Ustavni sud Republike Srpske nije razumio da će sa donošenjem ovakve odluke neminovno dovesti do povećanja cijena električne energije za više od 80 posto građana Republike Srpske. Tarifnim postupkom koji je poništen bili su zaštićeni oni građani koji troše manje električne energije, a sada je Ustavni sud Republike Srpske zaštitio one koji troše više kilovat sati električne energije‘‘, stoji u dijelu Saopštenja koji se tiče ‘‘nerazumijevanja‘‘ Ustavnog suda.

Stefan Blagić, iz organizacije Restart, komentarišući odluku Ustavnog suda Republike Srpske kaže da će čelnici Elektroprivrede morati riješiti probleme koje su sami napravili. On takođe kao najsporniji dio tarifnog sistema oborenog od strane Ustavnog suda vidi diskriminaciju potrošača.

Stefan Blagić

‘‘Mi ne krijemo zadovoljstvo ovom odlukom Ustavnog suda, ovo je ispravna odluka i to je ono što smo govorili od prvog dana. Najbitnija stvar koju čitamo u Odluci Ustavnog suda jeste to što je Elektroprivreda definitivno diskriminisala potrošače, a što nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o električnoj energiji. Ova diskriminacija u praksi znači da svi potrošači za period od 2023. mogu tužiti Elektroprivredu i tražiti da im se izmiri dug za onaj iznos koliko iznosi povećanje cijene električne energije. Elektroprivreda je ovim sebe dovela u ozbiljan i težak problem na šta smo ukazivali od početka i savjetovali da se ne ide u tom smjeru. Međutim, niko nas očigledno nije slušao, a sada će morati da počiste sve te probleme koje su sami sebi napravili. Ja se zahvaljujem i svima koji su podnijeli inicijative, svi smo na neki način doprinijeli ovoj presudi, samo se nadam da će se i građani probuditi i tražiti svoja prava, a ovom prilikom ih pozivam da to i urade‘‘, kaže Stefan Blagić za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘.

Đorđe Vučinić, poslanik liste Za pravdu i red u Narodnoj skupštini Republike Srpske za naš magazin kaže da je bilo očekivano da će Luka Petrović metodom zamjene teza optužiti one koji su podnijeli inicijativu Ustavnom sudu Republike Srpske.

‘‘Obistinilo se ono što sam govorio prije više od godinu dana, a to je da je uvođenje ovakvog tarifnog sistema neustavno iz razloga suprotnosti ustavnom načelu zabrane diskriminacije. Oni su zamislili da stanovnici troše manje električne energije, da štede, kako bi više imali za izvoz, a samim tim i veći profit za koji dobro znamo kako se i gdje troši poput skupocjenog vozila marke Tesla u iznosu od blizu 250.000KM, te čestih “usluga marketinga” u iznosima od više miliona maraka. Poznavajući Luku Petrovića i ljude oko njega kojima upravlja, što putem organa stranke, što preko elektro-energetskog sistema, pokušaće na drugi način da dođe do skuplje cijene električne energije, vjerovatno da izjednači one koji su do sada trošili do 500kWh i plaćali manje sa ostalim kupcima električne energije, te će, siguran sam kriviti nas koji smo oborili ovu neustavnu odluku za dizanje cijene električne energije‘‘, kaže Vučinić za MH.

Blagić i Vučinić saglasni su da je reakcija Luke Petrovića neprimjerena i populistička, te da ona ne treba da čudi već da bi bilo čudno da se priznala greška. Obojica smatraju spornom nabavku softvera za obračunavanje neustavnog tarifnog obračunavanja potrošnje električne energije.

‘‘Reakcija Luke Petrovića je najblaže rečeno teško sramna, ali šta drugo očekivati od bivšeg genseka SNSD-a. Bilo je teško očekivati da se jedanput u životu oni ponašaju kao ljudi, da priznaju svoju grešku i vrate cijene struje onakve kakve su bile. Ne može posljedica njihove nezakonite odluke biti povećanje struje svim korisnicima, valjda se treba vratiti u prvobitno stanje. Po meni, ovakav vid reakcije je zaista užasavajući, pogotovo s obzirom i na to da je 12 miliona maraka plaćen softver za obračunavanje što je van svakog smisla i jedna teška sramota za sve nas!‘‘, rekao je Stefan Blagić za internet magazin ‘‘Moja Hercegovina‘‘.

Đorđe Vučinić smatra  da je iz svega jasno da je rukovodiocima javnih preduzeća, u ovom slučaju Elektroprivrede Republike Srpske, zvijezda vodilja profit, a ne narod.

”Kako je Luka Petrović sam priznao, on je već kompaniji DWELT 12 miliona maraka u tenderu gdje je DWELT bio jedini ponuđač, a svi znamo šta znače takvi tenderi i kako cijene poslova mogu rasti u takvoj situaciji. Ako već želi da zaštiti socijalne kategorije, to je moguće putem kategorije energetski zaštićenog kupca iz Zakona o električnoj energiji iz 2020. godine, što je do sada bilo “mrtvo slovo na papiru”. Energetski zaštićen kupac je socijalno ugroženi krajnji kupac iz kategorije domaćinstva kome je ovaj status priznat po osnovu stanja socijalne potrebe. Taj status po ovom važećem zakonu treba da urede aktom nadležni organi jedinica lokalne samouprave. Time se, između ostalog, štite i domaćinstva čijim članovima u slučaju obustave isporuke električne energije može biti ugrožen život ili zdravlje. Na njima je da pokažu je li im stalo do naroda ili do profita, ali mislim da su dokazali nebrojeno puta da je ovo drugo njihova zvijezda vodilja”, kaže Đorđe Vučinić za naš magazin.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske su odlučili, bar sudeći po riječima prvog čovjeka Luke Petrovića, da iz cijelog problema izađu tako što će kaznu za neustavno poskupljenje struje platiti građani. Luka Petrović to i direktno poručuje u svojoj izjavi koju je dao samo određenim, očigledno podobnim medijima.

„Ako regulator osjeti potrebu, trebalo bi da građani koji su plaćali povoljnije vrate novac Elektroprivredi, a mi da vratimo novac građanima koji su trošili više. U prevodu, sve će se svesti na građane. Nerazumna je odluka Ustavnog suda koji je morao da obrati pažnju na građane, a to je 86 odsto, koji su ipak imali pogodnosti ovim tarifnim postupkom“, poručio je Luka Petrović.

Da bi se cijela situacija razmrsila potrebno je sve pojednostaviti. A kako bi svima postalo jasno (ukoliko već svima i nije jasno), zašto je sporan tarifni model koji se primjenjivao od početka 2023. godine, zamislite da ste sjeli u neki restoran. Jeste li zamislili? E sad, zamislite da ste naručili porciju omiljenog jela i konobar vam je naplatio, recimo 10 maraka. Zamislite sad da naručite još jednu identičnu porciju istog jela i konobar vam naplati 15 maraka. Zamislite da ste i dalje gladni i poželite pojesti još jednu porciju, ali ovoga puta konobar vam je naplati 20 maraka. Sad otvorite oči i zamislite da vam neko kaže da bi takvo naplaćivanje hrane bilo regularno i da bi se na taj način štitili oni koji manje mogu pojesti! E, to ne trebate zamišljati, to se upravo dešava, samo ovaj primjer pretočite u tarifni sistem obračunavanja potrošnje električne energije i još zamislite da je neko platio 12 miliona maraka softver koji će obračunavati električnu energiju po neustavnom sistemu tarifiranja… A prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge ne treba više ni komentarisati jer u civilizovanim, demokratskim i društveno odgovornim zemljama to je nešto što spada u domen dječijih bolesti koje su svi odavno preležali, a kod nas se radi o metastaziranim oblicima tumora.

(Moja Hercegovina)

Popularne vijesti