Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Savjet bezbjednosti UN o tenzijama oko Ukrajine

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija bi trebalo danas da održi sastanak otvoren za javnost, na zahtjev Sjedinjenih Država, koja kao razlog navodi gomilanje ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Zvanični Vašington je ovaj sastanak 15-članog tijela opisao kao šansu za Rusiju da ponudi pojašnjenja, dok zvanična Moskva, s druge strane, nagovještava da bi mogla da blokira njegovo održavanje, prenosi agencija Rojters.

Za održavanje sjednice je potrebno devet glasova, a Vašington je “uvjeren” da ima dovoljnu podršku.

Svi članovi Savjeta bezbjednosti će imati priliku da otvoreno iznesu svoje stavove, ali Savjet neće preduzeti nikakve akcije, pošto i najjednostavnije saopštenje zahtijeva konsenzus, a Rusija bi, kako navodi Rojters, mogla da stavi veto na bilo koji prijedlog rezolucije.

“SAD i njihovi saveznici će iskoristiti UN kao političko pozorište gdje mogu javno sramotiti Rusiju u slučaju rata”, ocijenio je Ričard Gouen, direktor jednog istraživačkog centra pri UN-u.

“Bojim se da će ovo biti samo još jedna kriza, poput etiopskog rata i burmanskog udara, što pokazuje koliki mali uticaj imaju UN u stvarnom svijetu”, dodao je on.

Rusija sutra preuzima rotirajuće predsjedavanje Savjetom za mjesec februar, što je, kako navodi Rojters, uglavnom administrativna uloga, ali podrazumijeva zakazivanje sastanaka.

(Tanjug) 

Popularne vijesti