Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Slučaj “Campa” i sumnjivo finansiranje stranke US

Prije dva dana ispred Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove kraj Incela uhapšen je Milan Jašarević sa Sokoca, poznatiji kao Campa.

Campa je inače poznat u šoferskim krugovima kao vozač i kurir Nenada Stevandića, predsjednika Ujedinjene Srpske i poslanika u Parlamentu BiH, kao i Đajićevog zamjenika na UKC RS.

Još od ranije je poznato da je 16.09.2021. u jutarnjim časovima Stevandić dobio informacije iz MUP da kreću hapšenja zbog kriminala u Institutu za javno zdravstvo RS.

Kako Infoveza nezvanično saznaje, Stevandić je tada nazvao Branislava Zeljkovića i savjetovao ga da napusti zemlju dok on sa Dodikom ne “popegla situaciju”. Poslao je Campu (Milana Jašarevića) da ga odveze u Beograd u Klinički centar Srbije na pregled. Interesantno je kako tada Stevandić nije odgovorio zašto se njegov kadar liječi u Srbiji pored našeg Kliničkog centra?

Kako je istraga odmicala i kako su uzete izjave od osumnjičenih: Zeljkovića, Saše Markovića, Dragana Dubravca i Slavka Bojića, došlo se do saznanja da je sekretarica Slavka Bojića nosila novac i davala Stevandićevom vozaču Campi koji je novac, pretpostavlja se, nosio svom šefu.

Bojiću i bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću je sredinom decembra pritvor produžen za još dva mjeseca, a tere se za nekoliko krivičnih djela.

Ostala dvojica osumnjičenih u istom predmetu, direktor firme Promeding iz Laktaša Dragan Dubravac i i direktor banjalučke firme Travel for fun Saša Marković, ranije su pušteni da se u nastavku postupka brane sa slobode.

Finansijska istraga koja se vodi pokazaće kako je Ujedinjena Srpska finansirala svoje kampanje, te kako su pravljene fiktivne uplatnice na račun stranke. Nekoliko članova stranke je već saslušano. O nelegalnom finansiranju stranke US naš portal će se detaljno baviti u predstojećem periodu.

Rezultat svega je bila kupovina nekretnina o čemu je detaljno pisao poznati novinar Slobodan Vasković.

(Piše: Stefan Blagić, Infoveza)

Popularne vijesti