Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Sabornoj crkvi u Sarajevu služena sveta božićna liturgija

U Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu jutros je služena sveta božićna liturgija, kojom su pripadnici pravoslavne vjeroispovijesti, koji poštuju julijanski kalendar, dočekali najradosniji hrišćanski praznik.

Liturgiju u Sarajevu predvodio je arhijerejski zamjenik protojerej-stavrofor Vladislav Topalović, koji je tom prilikom pročitao božićnu poslanicu koju je uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

“Ljubav je pokretač svih događaja u istoriji spasenja, a pogotovo u dolasku Božića. Odatle i praznična radost treba da bude hranjena plemenitošću našeg hrišćanskog svjedočanstva, ljubavlju koja je vođena staranjem o drugima, a ne sebičnim iluzijama zajedništva koje globalna kultura, naročito u ove praznične dane, koristi u komercijalne svrhe, ne donoseći time pravi mir i suštu radost”, navodi se u poslanici.

U nastavku se navodi kako vjernici koji zapostavljaju ljubav u sebi padaju u tragičan bezizlaz te kako se ljubav obnavlja trudom i blagodaću.

“I dok se naši pogledi u ove praznične dane molitveno sreću, u našim srcima tinja osjećaj da nam radost nije potpuna. Rođenje Hrista Spasa slavimo u svijetu ispunjenom strahom i nemirima, atmosferom nerazumijevanja, nepovjerenja i netrpeljivosti, sve do isključivosti proistekle iz uznapredovale kulture sebičnosti i predstavljanja individualizma; u suštini vrhunskih vrijednosti globalnog potrošačkog mentaliteta”, pročitao je.

U poslanici se navodi i kako današnjem čovjeku ne pomažu ni dostignuća u medicini, industriji i tehnologiji, kao i da ljudsko društvo više nije isto, jer tehnologija povećava njihovu otuđenost i usamljenost.

“Molimo se i da mi, pravoslavni hrišćani, više ne strahujemo za svoje živote i da ne ustuknemo pred opasnostima koje sobom nosi bolest izazvana širenjem virusa, nego da imamo čvrsto povjerenje u Boga, istinskog Ljekara duša i tijela naših, kao i da nas osjećaj straha, podstaknut preporučivanom ‘socijalnom distancom’, ne omete u činjenju onoga što je na korist naših bližnjih i zajednice kojoj pripadamo u svakom pogledu: duhovnom, porodičnom, poslovnom…”, uputio je molitvu pred kraj.

Na kraju je pozvao prisutne da čuvaju prirodu i poštuju epidemiološke mjere i preporuke vlade i drugih nadležnih.

(Klix.ba)

Popularne vijesti