Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Talibani: Rat je završen, postigli smo šta smo htjeli

Portparol talibanskog političkog odjeljenja Mohamad Naem izjavio je u nedjelju za katarsku tv mrežu Al-Jazeera da je rat u Avganistanu završen, da žele imati odnose sa međunarodnom zajednicom i da to žele ostvariti putem dijaloga, prenosi Hina.

– Postigli smo što smo htjeli, a to je sloboda naše zemlje i nezavisnost našeg naroda. Mi smo spremni razgovarati sa svim faktorima u zemlji i garantovati im potrebnu zaštitu – rekao je Naem dodavši da talibani poštuju prava žena i manjina, kao i slobodu izražavanja u okvirima šerijatskog zakona.

On je naglasio da niti jedna diplomatska misija nije bila na meti, te da će obezbjediti sigurnost za sve građane i diplomatske misije u Avganistanu.

– Vjerujemo da strane snage neće ponovo pokušati sa projektima koji su se pokazali promašenima. Nećemo nikome dozvoliti da koristi našu zemlju da bi napadao druge, a mi nikome ne želimo zlo. Nećemo se miješati u poslove drugih, ali isto tako nećemo dozvoliti da se drugi miješaju u naše poslove – izjavio portparol talibanskog političkog krila, prenosi Hina.

Naem je kazao da su spremni razgovarati o tome šta muči međunarodnu zajednicu sada kada su talibani preuzeli vlast u zemlji:

– Mi svaki korak preduzimamo odgovorno kako bi bili u miru sa svima. Spremni smo razgovarati o tome šta muči međunarodnu zajednicu. Mi ne želimo živjeti u izolaciji i želimo imati odnose s međunarodnom zajednicom. Imamo nekoliko kanala komunikacije sa stranim državama i želimo ih razviti. Od svih zemalja tražimo samo to da sjednu s nama za sto kako bi riješili probleme.

(Avaz)

Popularne vijesti