Saturday, September 28, 2024
15.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Vučetićeve dugove vraćaju građani Republike Srpske!

Dok građani Republike Srpske i dalje vraćaju kredite koje je vlast predvođena SNSD-om obezbjeđivala bivšem savjetniku predsjednika ove stranke Draganu Vučetiću, sve je jasnije da bivši direktor propalog preduzeća “Nikola Tesla”, neće biti izveden pred domaće istražne organe i odgovarati za milionsku pljačku koju je počinio uz prećutnu dozvolu vlasti.

Iza propalih projekata Dragana Vučetića ostali su samo dugovi, a šansa da Vučetić bude izveden pred domaće istražne organe i odgovara za milionsku pljačku novca građana Republike Srpske gotovo da ne postoji. Iz Republičkog javnog tužilaštva je za BN potvrđeno da se i dalje vodi istraga protiv Vučetića zbog pribavljanja protivpravne imovinske koristi, ali da je nedostupan domaćim institucijama.

Iz do sada prikupljenih dokaza proizilazi da je osumnjičeni neposredno nakon preduzimanja inkrimisanih radnji napustio teritoriju BiH i ostao nedostupan organima gonjenja, a nije se odazvao na pozive za ispitivanje upućene putem međunarodne pravne pomoći preko nadležnih organa Savezne Republike Njemačke u kojoj ima prebivalište i čiji je državljanin.

Zanimljivo je da se Vučetić još 2010. godine odrekao državljanstva Bosne i Hercegovine. Međutim nakon toga, vlast ipak garantuje za milionske kredite i nesebično pomaže njegove projekte. Predstavnici opozicije kažu da su još 2013. godine upozoravali nadležne da Vučetić ima firmu u Njemačkoj preko koje izvlači novac iz Republike Srpske i da stranom državljaninu ne smiju davati garancije.

Svakome ko ima osnovna znanja o investicijama i kreditnim garancijama je od samog početka bilo jasno da niko od političara ne garantuje svojom imovinom za projekte Dragana Vučetića, nego da će sve to pasti na teret građana, kažu ekonomisti. Zvaničnici su, kaže struka od početka znali ko je Dragan Vučetić, i da iza sebe ima niz propalih projekata. Međutim, niko od njih se nije igrao svojim, nego javnim novcem.

Od obećanja SNSD-ovih funkcionera da će Vučetić proizvoditi elektroautomobile u Krajini i tekstil u Hercegovini nije bilo ništa. Građani i dalje vraćaju kredit od 5 miliona maraka koji je podigao Vučetić. Tu su i milionski dugovi po osnovu zateznih kamata. Za sve to nema odgovornosti ni za Vučetića ni za one koji su mu u ime građana Republike Srpske davali bezuslovne garancije.

(BN)

Popularne vijesti