Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Republička inspekcija zaprijetila banjalučkoj gradskoj inspekciji: Ukoliko ne skinete traku sa “Kajak terase” biće vam oduzeta saglasnost za inspekcijski nadzor

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske uputila je Urbanističko-građevinskoj inspekciji Grada Banja Luka upozorenje da u roku od tri dana moraju skinuti traku sa objekta “Kajak terasa” koji je nelegalno izgrađen na gradskoj zemlji. U protivnom, gradskoj inspekciji će, u skladu sa Zakonom o inspekcijama Republike Srpske, biti oduzeta saglasnost za obavljanje poslova inspekcijskog nadzora, s obzirom da prenesene poslove inspekcijskog nadzora ne obavljaju “blagovremeno, stručno, zakonito i savjesno”, kako ističu u Republičkoj inspekciji.

U dopisu, koji potpisuje glavni republički urbanističko-građevinski i geodetski inspektor Dragan Mijović, a u koji je Gerila imala uvid, navodi se da pravo inspektora da preduzima ili nalaže preduzimanje mjera i radnji, odnosno da zabranjuje preduzimanje određenih radnji s ciljem potpunijeg utvrđivanja činjeničnog stanja, ne može služiti kao pravni osnov zbog kojeg je službena traka ostala na spornom objektu.

Iz Republičkog inspektorata tvrde da je jedini pravni osnov po kojem neki objekat može biti obilježen službenom trakom izvršno rješenje inspektora, dok rješenje gradske inspekcije nije izvršno.

Ističu da je dopis koji su poslali gradskoj inspekciji pismeno upozorenje na uočene nepravilnosti i nezakonitosti u vršenju prenesenih, odnosno povjerenih poslova inspekcijskog nadzora u konkretnom slučaju.

(Gerila.info)

Popularne vijesti