Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Istraga uvoza agencije “Travel for fun”. Nelogičnosti kod uvoza respiratora.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, tvrde u ovom Ministarstvu, provodi istragu uvoza medicinske opreme u Republiku Srpsku u toku prošle godine. Provjerava se zakonitost procesa određenih javnih nabavki u vrijeme epidemije virusa korona u Republici Srpskoj. U Republičkom tužilaštvu su potvrdili da oni vode istragu nakon što im je predmet dostavljen od banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva.

odgovor Ministarstva unutrašnjih poslova RS

 

odgovor Republičkog javnog tužilaštva

Gerila je juče objavila da MUP po nalogu Republičkog tužilaštva istražuje postojanje eventualnih nepravilnosti prilikom uvoza respiratora od strane firme Medietik d.o.o. Banjaluka po narudžbi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Ta kompanija je sa FZO RS 8. aprila 2020. godine potpisala ugovor o nabavci 50 ventilatora za intenzivnu njegu VG 70. Ugovor je bez PDV-a vrijedan 6,7 miliona maraka a FZO je avansno uplatio 6 miliona. Nabavka je sprovedena pregovaračkim postupkom bez obavještenja uz opravdanje da je nabavka hitna. Međutim na uvoz se i pored toga čekalo gotovo mjesec i po a po dostupnim informacijama nije jasno koliko je na kraju respiratora VG 70 uvezeno i koliko su plaćeni. U dokumentaciji Agencije za lijekove BiH piše da je Medietik 14. maja dobio dozvolu za uvoz 50 respiratora vrijednih 2,9 miliona maraka. To međutim ne znači da je dozvola iskorištena. U papirima UIO Bosne i Hercegovine uvoz VG 70 respiratora se pojavljuje u tri navrata. U tim papirima piše da je Medietik te respiratore uvezao 24. juna, 25. juna i 2. jula. Ukupna vrijednost gotovo 12 miliona. U Medietiku i Fondu zdravstvenog osiguranja nisu odgovorili na molbu da pojasne o čemu se konkretno radi. Branislav Borenović, član Privremene istražne komisije predstavničkog doma Parlamenta BiH smatra da se nakon što je afera otkrivena pokušavaju popeglati uvozni papiri.

Medietik- Ana Trišić Babić

Krivičnu prijavu protiv Agencije Travel for fun i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske je predao Transparency international BiH. U ovoj organizaciji tvrde da nije jasno kako je posao nabavke zaštitne opreme za potrebe Instituta za javno zdravstvo dobila turistička agencija koja nema dozvolu za promet medicinske opreme od strane Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine.

U agenciji Travel for fun nisu odgovorili na pitanja u vezi sa poslom koji su imali sa Institutom.

U Institutu za javno zdravstvo tvrde da su oni posao nabavke zaštitnih maski i odijela sklopili sa konzorcijumom Travel for fun i Promeding d.o.o. Laktaši koji je u Agenciji za lijekove BiH registrovan kao prometnik medicinske opreme.

 

odgovor Instituta za javno zdravstvo RS

“Indikativna je činjenica da su oba ponuđača, „Travel for fun“ i „Procontrol“ navodno ugovore sa Institutom zaključili kao konzorcijumi zajedno sa firmom „Promeding“ d.o.o. Banja Luka, iako je u svakom prethodno navedenom Obavještenju o dodjeli ugovora navedeno da je nije riječ o konzorcijumu, već da su ugovori dodijeljeni isključivo ponuđaču „Travel for fun“ ili ponuđaču „Procontrol“. Ovi navodi su se pojavili tek nakon medijskih pisanja o nezakonitim dodjelama ugovora o javnim nabavkama”, tvrdi Damjan Ožegović iz Transparency internationala BiH.

Saša Marković, lijevo

Nabavku medicinske opreme u kojoj je učestvovala agencija Travel for fun istraživala je i državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) zbog sumnje u pranje novca i prebacivanje novca sa računa agencije na privatni račun vlasnika agencije Saše Markovića. SIPA je Markovićev račun blokirala 17. juna prošle godine ali je zakonom blokada od strane SIPE bila moguća samo pet dana. Tužilaštvo BiH je blokadu računa “Travel for fun” i Saše Markovića tražilo tek 24. juna kada je već bilo kasno.

Gerila saznaje da je u posebnom fokusu istrage nabavka zaštitnih odijela za potrebe Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

 

(GERILA info)

Popularne vijesti