Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Šta je srpska “reprezentacija” potpisala danas u Sarajevu

Danas je u Sarajevu održana sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine. Svoje viđenje onoga što je usvojeno za Infovezu dao je politikolog Velizar Antić:

“Na danas održanoj sednici Saveta ministara usvojeno je nekoliko važnih dokumenata kojima se RS približava NATO-u i kojima se oduzimaju nadležnosti RS.
Prvi dokument se odnosi na uspostavljanje Komisije za saradnju sa NATO.
Ovo je još jedan mali korak koji BiH i RS vodi u ovaj vojni savez. I naravno, sve pod rukovodstvom Milorada Dodika i njegovog SNSD-a.
Ali za slepe i gluve, džaba je pričati. Oni će reći da je Milorad Dodik protiv NATO-a i kada se zastava BiH zaviori u ovom Savezu.
Drugi usvojeni dokument je Realizacija programa reformi BiH 2019-2020.
Ovo je u suštini izveštaj koji BiH treba da podnese NATO-u šta je sve urađeno u prethodnom periodu.
Logično pitanje: ukoliko BiH ne ide prema NATO-u zašto mi njima uopšte šaljemo izveštaje?
Pitanje za slepe i gluve bi bilo da nam objasne svoje viđenje?
Tri: usvojena Strategija za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.
Zar ovo nije moglo da se uredi na nivou RS?
Zar i ovo nije prenos nadležnosti?
Četiri: Na sednici je utvrđen Predlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o saradnji u područjima visokog obrazovanja i nauke između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Belorusije.
Pitanje za SNSD: Zar obrazovanje nije u nadležnosti RS?
Kakve veze ima Savet ministara sa obrazovanjem. Obrazovanje je u isključivoj nadležnosti entiteta.
Zašto vršite prenos nadležnosti sa nivoa RS na državni nivo.
Za slepe i gluve: ovo je klasični prenos nadležnosti i nikako drugačije ga ne možemo definisati.
Pet: Savet ministara BiH, na predlog Ministarstva bezbednosti, donio je Odluku o formiranju Radne grupe za uspostavljanje kontakt-tačke/tački za vatreno oružje u Bosni i Hercegovini, s ciljem unapređenja stanja u ovoj oblasti te jačanja regionalne i saradnje sa Evropskom unijom. Zadatak Radne grupe je da do 30. juna 2021. godine definiše sedište i ulogu kontakt-tačke za vatreno oružje; njene upravljačke strukture; postojeće baze podataka o vatrenom oružju u BiH; te vrste informacija koje se razmjenjuju uz analizu tehničkih kapaciteta, o čemu će do 31. 7. 2021. godine podnijeti izvještaj Savjetu ministara BiH.
Gospodo iz SNSD-a zar ovo nije moglo da se uredi na nivou entiteta. Zašto je potrebno imati i na centralnom nivou registar ljudi koji poseduju vatreno oružje.
Zašto na mala vrata prenosite ono što je u nadležnosti RS na državni BiH nivo?
Šest: Jako važno pitanje i tiče se saradnje sa EUROPOL-om.
Savjet ministara jednoglasno je u drugom krugu glasanja donio Odluku o dodjeli prostora Ministarstvu bezbednosti u svrhu uspostavljanja zajedničke kontakt-tačke za saradnju sa EUROPOL-om.
Na predlog Službe za zajedničke poslove institucija, Ministarstvo bezbednosti dobiće prostor u prizemlju Zgrade prijateljstva između Grčke i Bosne i Hercegovine, čime se omogućava uspostavljanje kontakt-tačke i unapređuje saradnja BiH sa EUROPOL-om.
Ovo praktično znači da će u BiH postojati jedna tačka koja će sarađivati sa EUROPOL-om.
Na ovaj način ste unizili MUP RS i preneli još jednu njegovu nadležnost na centralni nivo.
Jako me zanima kako slepi i gluvi opravdavaju ovo prenošenje nadležnosti MUP-a RS na centralni nivo.
Sedam: Savjet ministara BiH zadužio je direktora Direkcije za ekonomsko planiranje da potpiše Pismo namere za zaključivanje Memoranduma o razumevanju sa Zajedničkim istraživačkim centrom Evropske komisije i uputi ga u daljnju proceduru.
Savet ministara ranije je iskazao čvrstu opredeljenost za započinjanje procesa pametne specijalizacije u Bosni i Hercegovini, a u novembru prošle godine je usvojena Odluka o imenovanju članova Radne grupe za izradu Strategije pametne specijalizacije u BiH (S3).
Ovo je još jedna katastrofalna odluka srpske “reprezentacije” u Sarajevu i još jedno prenošenje nadležnosti.
Naime, Savet ministara uopšte nema ministarstvo za obrazovanje i nauku i ove oblasti su u isključivoj nadležnosti entiteta.
Gospodo iz SNSD-a, zašto krnjite nadležnosti koje ima RS i na mala vrata ih prenosite na državni BiH nivo.
I naravno, kako na ovaj prenos gledaju oni slepi i gluvi koji će svaku odluku vlasti u RS opravdati, pre svega iz svog ličnog interesa.
Suma sumarum: Danas je srpska “reprezentacija” u Sarajevu napravila ogroman korak ka približavanju BiH NATO-u jer je donela odluku o formiranju Komisije koja će se baviti ovim pitanjem.
Pored ovoga, preneseno je još pet nadležnosti sa nivo RS na centralni BiH nivo.
Nemojte posle da se hvatate za glavu i kažete kako niste znali i kako niste bili upozoreni.
(Za detalje pogledajte: http://www.vijeceministara.gov.ba/…/sao…/default.aspx… ).”

 

(Infoveza)

Popularne vijesti