Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fakulteti prevarili studente na drugom ciklusu studija?!

Obećanje o besplatnim studijima na oba ciklusa poteklo je krajem prošle godine od ministra za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđana Rajčevića, koji je poručio da ovim potezom žele zadržati naše studente na domaćim fakultetima.

“Redovne studente oslobađamo plaćanja školarine, a time želimo da ih stimulišemo da ostaju ovdje, te da damo dodatni motiv onima koji možda nisu mislili da studiraju na javnim univerzitetima.”

Vodeći se ovom informacijom studenti su brže bolje krenuli na fakultete, po diplomu drugog ciklusa studija. Jedna od njih je i Marijana Vukmirica, koja je na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci htjela da upiše master na odsjeku za socijalni rad.

“Obzirom da sam završila osnovne studije na politikologiji, svoje znanje sam htjela da nadogradim i znanjem iz oblasti socijalnog rada na masteru ali su mi u studentskoj službi rekli da primaju samo pet studenata na budžet dok ostale studente primaju kao vanredne, što mi je bilo preskupo, pa sam odustala od upisa na master.”

Za razliku od Marijane Tamara Gaćanović je upisala master studije takođe na socijalnom radu, ali je dobila status vanrednog studenta.

“Ja sam uredno upisala master na socijalnom radu ali sam bila spriječena da radim prijemni. U razgovoru sa predstavnicima studentske službe dobila sam informaciju da će studentima koji su u izolaciji biti omogućen naknadni rok za polaganje prijemnog ispita. Naknadno sam obaviještena o terminu polaganju. Polaganju sam pristupila 13.11.2020. godine. Кada bi se moj rezultat smatrao ravnopravnim to bi značilo da bih ostvarivala pravo na status redovnog studenta te da bih bila oslobođena troškova školarine. Međutim, ukazano mi je na činjenicu da jedini status koji mogu da ostvarim jeste „vanredni student“ i da su troškovi školarine u tom slučaju 1.500,00 КM.”

Kako kaže Gaćanović, studenti su prvobitno dobili informaciju da će biti primljeno pet studenta na budžet, a drugih pet na samofinansiranje. Odlukom da se ukine samofinansiranje, studenti su ostali zbunjeni, a po Gaćanović i prevareni.

Odgovore na pitanja šta je sa opcijom samofinansiranje prilikom upisa na master potražili smo direktno od rukovodstva Univerziteta u Banjoj Luci, koji nisu dali ni blizu precizan odgovor na pitanje koje smo im uputili.

Što se tiče studenata drugih fakulteta u Banjoj Luci, dobili smo informaciju da su besplatne studije samo za master studente deficitarnih zanimanja, dok su svi ostali prošli kao gore pomenuti studenti.

(Mikromreža)


Subscribe na naš YouTube kanal.

Popularne vijesti