Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Neizvjesna trka u SAD – Bajden ima prednost, Tramp vodi u ključnim državama

Prebrojavanje glasova na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama ulazi u završnicu. Prema elektorskim glasovima, Džo Bajden vodi sa 238, dok Tramp ima 213, javlja agencija AP. Za pobjedu je neophodno 270 elektorskih glasova.

Velika je neizvjesnost u završnici prebrojavanja glasova na izborima u Americi. Sve oči sada su uprte u pet kolebljivih (swing) država – Severnu Karolinu, Viskonsin, Mičigen, Džordžiju i Pensilvaniju.

Amerika s nestrpljenjem očekuje rezultate izbora

Amerika s nestrpljenjem očekuje rezultate izbora

 

Prema poslednjim podacima, Tramp vodi u svim ovim državama, osim u Viskonsinu, gdje Bajden ima prednost manju od jednog procenta.

Država koja bi mogla da odluči izbore je Pensilvanija, koja nosi 20 elektorskih glasova. U ovoj državi Tramp je u vođstvu za oko 12 procenata.

Prema posljednjim podacima agencije Asošijeted pres, Tramp ima 213 elektorskih glasova, a Bajden 238.

Pojedini mediji, poput Si-En-Ena, za Bajdena navode cifru od 224, ali u taj rezultat nisu uključili elektore iz Arizone (11) i Mejna (3).

Najvažnije države koje je Tramp osvojio su Florida, koja nosi 29 elektorskih glasova i spada u kolebljivu državu, i Teksas sa 38 glasova.

Bajden je, s druge strane, uzeo Kaliforniju (55 elektora) – tradicionalno demokratsku, i Njujork (29).

Jedno od najvećih iznenađenja napravio je osvajanjem Arizone, koju su držali republikanci na svim izborima od 1948, osim kada je 1996. pobijedio demokrata Bil Klinton.

Takođe, čekaju se i rezulati glasova koji su pristigli poštom, kojih ima nekoliko miliona. Nakon prebrojavanja ovih glasova, mogli bismo da budemo bliži saznanju ko će voditi SAD u naredne četiri godine.

Tramp već proslavlja pobjedu 

Uprkos nepotpunim rezultatima iz nekoliko ključnih država koje mogu da odluče ishod amerikih predsedničkih izbora, Donald Tramp je rekao da je, što se njega tiče, već pobijedio.

Predsjednik Tramp je optužio demokrate da pokušavaju da obesprave njegove glasače i poručio je da on to neće da dozvoli.

Bajden ima više elektorskih glasova, ali Tramp vodi u ključnim državama

Bajden ima više elektorskih glasova, ali Tramp vodi u ključnim državama

 

Bajden poručuje da izbori neće biti gotovi dok se svi glasovi ne prebroje, ističući da je optimističan.

“Osjećamo se dobro u ovom trenutku. Vjerujemo da smo na putu da dobijemo ove izbore”, rekao je Bajden i dodao da se znalo da će prebrojavanje glasova duže trajati.

Bez presedana odziv na ranom glasanju 

Ove izbore obilježio je rekordan broj izašlih na rano glasanje. Dan prije, 3. novembar, izašlo je gotovo 100.000.000 birača.

To je jedan od dokaza koliko su građani zainteresovani za ove izbore, ali i zabrinuti zbog širenja koronavirusa, pa su glasali ranije kako se ne bi pravile gužve.

Zbog različitih zakona u pojedinačnim državama o tome kada i kako se broje glasovi poštom, konačni rezultati u tim državama bi mogli da budu poznati nekoliko dana ili nedelja posle izbora.

Širom zemlje snage reda su u pripravnosti zbog mogućih nereda koji bi mogli da izazovu građani nezadovoljni rezultatima.

(RTS, AP)

Popularne vijesti