Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Restart Srpska nastavlja kampanju protiv stranačkog zapošljavanja

Početkom septembra članovi Udruženja “Restart Srpska” predali su Narodnoj skupštini peticiju “Konkursom do posla”. Peticijom traže donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o sistemu javnih službi, sa namjerom da se onemogući stranačko zapošljavanje.

Ipak, do danas, iz Parlametna Srpske nisu dobili nikakav odgovor, zbog čega pokreću kampanju dijeljenja letaka kojom će upoznati građane sa ovim problemom.

Iako su građani svojim potpisom poručili da žele stati u kraj traženju posla uz pomoć partijske knjižice, Narodna skupština RS za sada se nije izjasnila po pitanju ove građanske inicijative – tvrde  članovi Udruženja “Restart Srpska”.

Međutim, poručuju da ih ignorisanje peticije od strane Narodne Skupštine Republike Srpske neće spriječiti u njihovoj namjeri da se uvede institut konkursa u svim sferama javnih službi u Srpskoj.

“Oni po zakonu jednostavno nisu u obavezi da nam odgovore, jer u Zakonu o referendum i građanskoj inicijativi nije preciziran tačan rok kad oni moraju odgovoriti, da li je peticija prihvaćena ili nije.  Mogu da nam odgovore i za dvije, tri godine, a mogu i da ne odgovore jer nisu pritisnuti od strane zakona. Onim vladajućim partijama koje kontrolišu rad Narodne skupštine jednostavno nije u interesu da donesu jedan ovakav zakon jer će im se iz ruku izbiti jedno jako značajno i bitno sredstvo sa kojim dobijaju izbore”- poručuje Velizar Antić.

Iz Restarta  predlažu da javni konkurs raspisuje i sprovodi Agencija za državnu upravu RS po pravilima koja moraju biti ista za sve. Takođe,  jedan od nedostataka Zakona o sistemu javnih službi ogleda se i u sprovođenju konkursnih procedura onako kako to institucije žele. I u jednom i drugom slučaju, otvara se prostor za nepotizam i manipulacije.

“U sistemu javnih službi nisu u obavezi uopšte da pokrenu konkurs. Nema uopšte forme konkursa. U nekom Vodovodu, nekog grada ili opštine možete primiti ljude bez bilo kakvog konkursa. Oni mogu i da raspišu konkurs, ali nigdje u zakonu nisu u obavezi da ga raspišu. Mi na ovaj način pokušavamo taj propust ispraviti”- navodi Antić.

Sa namjerom da stanovnike Srpske upoznaju sa problemom nepostojanja obaveznog konkursa prilikom zapošljavanja radnika , predstavnici Udruženja “Restart Srpska”, u narednom periodu obići će više opština i gradova.  Dijeljenjem informativnih letaka ukazaće na nedostatke  pomenutog zakona.

(BN TV)

Popularne vijesti