Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Roditelji nakon odluke Štaba: Strah nas je da se učenici neće vratiti u klupe

Odluka Štaba za vanredne situacije da škole u Republici Srpskoj zatvori na sedam dana zbog nepovoljne epidemiološke situacije, najteže je pala roditeljima. Odluka je saopštena u nedjelju naveče, što je onemogućilo da se roditelji, ali i učenici, pripreme za novi vid nastave. Iako se ovakva odluka mogla očekivati, nadležni su od početka školske godine naglašavali da škole neće biti zatvorene, jer u njima ne postoji rizik od zaraze.

Roditelji sa kojima smo razgovarali priznali su da su novu odluku dočekali nespremni i sa malom dozom straha da škole neće biti ponovo otvorene.

Daniela Zeljaja, majka djevojčice koja ima cerebralnu paralizu, govori da su dobili obavijest da će nastava funkcionisati preko Vibera i Google učionice. Ona dodaje da joj se čini da je trenutna organizacija lošija nego proljetos.

Naša sagovornica poručuje da doza stresa uvijek postoji i da djeca s poteškoćama teško prihvataju promjene te da je kontakt sa vršnjacima veoma bitan za njihov razvoj.

„Iskreno, mi više i ne očekujemo povratak u učionice, sada dolazi sezona gripa, za izbore se nastava planirala svakako obustaviti i svi smo gajili nadu da će se djeca zadržati u klupama bar do tog 16. novembra, a negdje su i izjave i najave nadležnih tako zvučale. Ovo je ipak bilo iznenada i trebalo je biti najavljeno nekoliko dana unaprijed da bi se izvršile minimalne pripreme”, objašnjava Zeljaja.

Isto mišljenje dijeli i Daniela Višnjić, majka dječaka sa autizmom. Majka je dva učenika, a zbog nemogućnosti da radi od kuće, objašnjava da ni sama ne zna kako će sve da funkcioniše.

„Naša škola je biračko mjesto, što znači da će izvjesno biti bez nastave sedmicu nakon izbora, čisto sumnjam da će iduću sedmicu počinjati nastavu, pa onda opet prekidati… Kad je nastava počela, to je bio mali korak u pozitivnom pravcu. Bez obzira što je nastava s časovima od 20 minuta bila kao luda kuća, bar je bilo nastave. Sad, bez obzira na podatak koji su stalno ponavljali, da u školskom sistemu nema korone, djecu šalju kući“, rekla je Višnjićeva.

Ona je dodala da prvi dan dijete nije pratilo nastavu, jer se nije znao ulogovati bez njezine pomoći, a djed, koji ga čuva, nema potrebno znanje za to.

Višnjićeva je očekivala da će do ovoga doći, ali joj je teško palo. Kako kaže, gore joj je nego proljetos i nada se da će djeci ipak uspjeti da pomogne da savladaju predviđeno gradivo.

Odluka teško pala i učenicima koji su učili od kuće

Za učenike sa zdravstvenim problemima, nastava se od 1. septembra odvijala kod kuće.

Dinka i Edin Jusić imaju sina koji pohađa treći razred, ali zbog cistične fibroze u školu je išao samo prve tri sedmice. Sada njihov sin uči na isti način kao i drugari. Ističu da im je učiteljica dostupna u svako doba dana, kao i oni njoj.

„Nastava sada funkcioniše preko telefona i Vibera. Učiteljica nam svakodnevno šalje fotografije, video snimke, domaće zadatke… Dijete redovno uči i rješava zadatke. Imamo raspored kada šta radi. Ujutro ponavlja lekcije od prethodnog dana i mogu reći da više uči sada kad je kod kuće nego kada je išao u školu. Imao je nekoliko provjera znanja na kojima je bio uspješan“, objašnjava Edin.

Da lakše savlada predviđeno gradivo, dječaku pomažu roditelji, starija sestra i rođak koji ide u isti razred. Majka objašnjava da se najteže snalaze sa srpskim jezikom.

„Pomažemo mu koliko možemo. Kada dobije zadatak koji se ocjenjuje, dužni smo da ga vratimo učiteljici do kraja časa. Pjesmicu je recitovao preko video poziva. Sve zadatke sam rješava za ocjenu. Možemo mu pomoći u provjerama znanja, ali šta poslije? I ovako je na velikom gubitku bez obzira koliko se mi i učiteljica trudimo, a tek ćemo da vidimo rezultate“, kaže Dinka za eTrafiku.

I Edin smatra da od nastave nema ništa do daljnjeg. Ističe da  škola  nije samo učenje, gdje im je drugarstvo, smijeh i ono što djeci ostaje u sjećanju, to im niko ne može nadoknaditi.

Problemi postojali i ranije

Majka drugog dječaka koji zbog zdravstvenih razloga nije išao u školu, priznaje da sve ovo psihički teško pada i njoj i djetetu.

„Veoma nam je teško, ponekad bude ljut sam na sebe jer mu teško pada sva ova katastrofa. Plašim se i za sebe i za njegovo psihičko stanje, ne znam do kada će moći sve ovo da izdrži. Nezaposlena sam i mogu izdvojiti vremena za njega i nastavu, ali kako je roditeljima koji su zaposleni? Očekivala sam da će nastava biti obustavljena i da će to trajati duže od sedam dana. Nema nikakvog pomaka za njih, uče onoliko koliko moraju, ali ne nadam se da će steći neko znanje jer vidim po svome djetetu da nije zainteresovan za ovaj vid nastave“, rekla je majka koja je željela da ostane anonimna.

Kako kaže, dok se nastava odvijala u učionicama njen sin je učio na daljinu, jer zbog zdravstvenih problema ne može ići u školu. Saradnja sa učiteljicom nije bila dobra. Bilo je mnogo propusta, nerazumijevanja i nezainteresovanosti.

“Zaista nam je bilo teško da radimo zadaću, jer ja svom djetetu ne mogu objasniti kao što to može stručna osoba. Moj sin ima prilagođen plan i program u školi po kojem pohađa nastavu, ne stiče dovoljno znanja kao što bi trebao. Ocjenjivan je po postupku koliko nauči i koliko zna. Imamo loše iskustvo sa prošlom učiteljicom koja nije dovoljno pažnje posvećivala djetetu sa poteškoćama u razvoju, u nekim stvarima nije shvaćala njegovo zdravstveno stanje, čak se neko vrijeme žalila na njegovo često šetanje do toaleta, iako je on morao da izlazi zbog svog zdravstvenog problema”, priča ova majka.

Kako bi riješila problem, žalila se direktoru što je rezultiralo promjenom učiteljice.

I drugi roditelji djece koja nisu mogla ići na nastavu su se susreli sa sličnim problemima. Učitelji jednostavno nisu željeli da se dovoljno posvete njihovoj djeci koja su učila od kuće, dok je ostatak razreda boravio u učionici.

Prosvjetni radnici primorani na brzu reorganizaciju

Novom odlukom pogođeni su i prosvjetni radnici koji su morali brzo da reorganizuju svoj predviđeni način rada. Većina njih je bila svjesna da će doći do onlajn nastave i da će morati raditi kao i proljetos.

Učiteljica Jasmina Radanović je bila spremna za slučaj da se donese odluka da se nastava ponovo izvodi online. Trudi se da sva djeca imaju isti pristup novim informacijama i da niko od njih ne bude zapostavljen. Iako je novi način izvođenja nastave izazov i za prosvjetne radnike, Radanovićeva se dobro snašla i govori da joj nije teško da izdvaja više vremena kako bi učenici što bolje usvojili potrebno znanje. Učenicima je objasnila zašto sada rade na drugačiji način.

„Nije mi problem da im nešto dodatno objasnim. Rekla sam im da mi se obrate za sve nejasnoće, kako bih olakšala i roditeljima. Razumijem roditelje, jer i ja kod kuće imam dva đaka. Radim onako kako bih voljela da neko radi s mojom djecom. Vjerujte mi da ih ne razdvajam od svoje djece, sve što želim mojoj djeci, želim i svojim đacima“, govori ova učiteljica.

Za sada, predviđeno je da se učenici u školu vrate 2. novembra.

(E-trafika)

Popularne vijesti