Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bivši Radnički univerzitet dokaz da može i drugačije

Radnički univerzitet je prošle godine, tačnije u oktobru mjesecu promijenio naziv u „Centar za obrazovanje odraslih Banjaluka“. Tada su gradski oci odlučili da okrenu jedan novi listi u razvoju ove institutcije, na čije čelo polovinom februara dolazi Aleksandar Granulić, profesor geografije po vokaciji.

Granulić nije zatekao pohvalnu situaciju, iako je njegova prethodnica Bosiljka Radić finansijski aspekt koliko-toliko konsolidovala. Prethodni direktor je bio Momčilo Šavija.

Granulić ima određenog iskustva kada je u pitanju stvaranje medijskih kuća, prije svega RTRS-a i ATV-a, godinama je radio u osiguravajućim kućama, a kao v.d. direktora Centra, koji je, po njegovim riječima bio klinički mrtav, za samo nekoliko mjeseci uvodi mnoge novine.

„Prva od stvari koje smo uradili bilo je renoviranje učinioca koje nisu bile renovirane dugi niz godina, a sama oprema u tim učionicama je praktično bila iz prošlog milenijuma. Kada je novi menadžment ušao u Centar za obrazovanje odraslih, zatekao je samo jednu učionicu koja zadovoljava standarde modernih učionica“, kaže Granulić i dodaje da je nakon samo nekoliko mjeseci, danas u Centru na raspolaganju čak 6 modernih učionica.

Ustanova je otvorena i prema mnogim kategorijama ljudi poput porodica sa troje i više djece kojima se omoćila mogućnost školovanja, doškolovavanja i prekvalifikacije, a potpisan je ugovor i sa firmom Dijalog, koja je Centru donijela licencu za njemački jezik, pa je tako ustanova postala i ispitni centar za njemački jezik.

„Danas u Grčkoj ulici broj 4 (lokacija Centra) imate mogućnost da prevedete bilo koji dokument na bilo koji od svjetskih jezika, zahvaljujući saradnji sa Unijom sudskih tumača RS. Imamo saradnju i mogućnost prekvalifikacije CNC operatera na metalu i drvetu, a sada u ljetnom periodu priredili smo i uredili jednu baštu kulture koja se zove Naš dom – naša bašta“, ističe Granulić.

On objašnjava i da su planovi za budućnost usavršavanje procesa osnovnoškolskog obrazovanja, prekvalifikacije i dokvalifikacije, gdje će, kako tvrdi, Centar nastojati da bude spona između akademske zajednice, potreba privrede i konkurencije na tržištu.

Sve će više novca biti ulagano i u didaktički materijal i moderne tehnologije, kako bi se sve učionice opremile za učenje na daljinu. U planu je i razvoj učenja IT tehnologije u centru, a pored savladavanja kurseva na engleskom i njemačkom jeziku, uskoro će biti omogućeni i kursevi francuskog jezika. Interesantan će biti i kurs matematike koji će biti na engleskom jeziku.

„Mi želimo da vidimo Banjaluku kao jedan moderan srednjoevropski grad koji će dati šansu mladim ljudima i preduzetnicima, a nastojaćemo da damo mogućnost start-up firmama u našoj kući, gdje će im biti omogućene i knjigovodstvene usluge“, rekao je Granulić i naglasio da je ono što je najbitnije da se radnicima u Centru vratio osmijeh na lice, što, zaključuje, predstavlja njegov najveći uspjeh.

Izvor: MH

Popularne vijesti