Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Braća Pušara odlično sarađivali na račun RiTE Gacko

Miodrag Pušara je vlasnik firme “Točak” d.o.o. Gacko koja uspješno sarađuje sa RiTE Gacko. “Točak” je u 2019. godini prihodovao preko 600 000 KM, a dobrim dijelom zahvaljujući javnim tenderima koje je raspisivala termoelektrana Gacko.

Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je Miodrag Pušara sarađivao sa RiTE Gacko u vrijeme kada je njegov brat Dragan Pušara tehnički rukovodilac termoelektrane.

Posljednji ugovor potpisan između “Točka” i RiTE Gacko je u vrijednosti od 100 000 KM bez PDV-a.“Točak” će za 100 000 KM u periodu od 6 mjeseci da nabavlja rezervne dijelove i održava terenska vozila i vozila za prevoz radnika.

Izvor: akta.ba

Postupak javne nabavke je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja o nabavci, a u Obavještenju o dodjeli ugovora RiTE Gacko navodi da je razlog za ovu vrstu postupka to što nije bilo prihvatljivih ponuda u otvorenom postupku. Treba da se napomene da su pregovarali samo sa firmom brata Dragana Pušare.

Neposredno prije izbijanja epidemije, “Točak” i RiTE Gacko potpisali su ugovor na gotovo dvije godine za nabavku  rezervnih dijelova i usluga za kamione MERCEDES AKTROS 4141K. I ova javna nabavka je koštala 100 000 KM.

“Točak” je u protekloj godini nabavljao i rezervne dijelove za popravku vozila i mašina prateće mehanizacije i za taj posao su dobili gotovo 50 000 KM. 

Posao nabavke usluga angažovanja dizalice 40 t u vrijednosti od 49 400 KM bez PDV-a sa kraja 2018. godine, takođe, pripao je firmi “Točak”.

Te 2018. godine su prihodovali i 240 000 KM na osnovu javne nabavke rezervnih dijelova i usluga za održavanje prateće mehanizacije za 2018 i 2019 god. Ponovo se radilo o postupku koji je sproveden putem pregovaračkog postupka bez objavljivanja obavještenja, i ponovo je RiTE Gacko pregovarao samo sa firmom “Točak”.

Takođe, 2018. godine su potpisali i niz ugovora na osnovu direktnih sporazuma. Direktno su se pogodili sa firmom brata svog tehničkog rukovodioca za iznajmljivanje dizalice nosivosti 40 t za 3 700 KM, za nabavku orginalnih rezervnih dijelova za popravku terenskih vozila u iznosu od 1030 KM, za popravku i održavanje vozila, za nabavku rezervnih dijelova za popravku vozila TAM i FAP, ali i za nabavku orginalnih rezervnih dijelova za Ladu Nivu u vrijednosti od 5 000 KM.

Zatim, direktno su se sporazumijevali i za javnu nabavku rezervnih dijelova i ugradnju u autobus i kamione, nabavku orginalnih rezervnih dijelova za popravku vozila Lada Niva, nabavku dijelova za popravku kamiona MERCEDES ACTROS 4141K, nabavku i ugradnja polovnog motora za viljuškar LITOSTROJ, nabavku rezervnih dijelova za popravku vozila NISAN NAVARA, te za javnu nabavku iznajmljivanje dizalice nosivosti 40 t. Ukupno za sve pobrojane poslove na osnovu direktnog sporazuma Miodrag Pušara je prihodovao 20 886 KM.

Prema podacima iz APIF-a “Točak” je svake godine uvećavao godišnju dobit, naročito 2017., 2018. i 2019. godine. Simpomatično, tada su imali unosne ugovore sa RiTE Gacko.

Izvor: akta.ba

Infoveza.com / Piše: Ivana Perišić Blagić

Popularne vijesti