Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Počelo suđenje Nedeljku Dukiću za pokušaj ubistva novinara Kovačevića

Na Okružnom sudu u Banjaluci danas je počelo suđenje i Nedeljku Dukiću (29) iz Kneževa, drugom osumnjičenom za napad na Vladimira Kovačevića, novinara portala Gerila.info i TV BN. Odmah na početku je svjedočio i sam Kovačević, koji je svedočio u svojstvu oštećenog, dok ga odbrana optuženog Dukića danas nije ispitivala, jer navodno, nisu imali dovoljno vremena da se spreme za predmet.

“Dvojica napadača nastavila su me tući i kada sam pao na zemlju, te sam u momentu pomislio da će me ubiti, nakon čega sam počeo da galamim. Oni su zatim pobjegli. Meni je glava bila krvava”, rekao je Kovačević prilikom svjedočenja i još jednom podsjetio na sav horor kroz koji je prošao 26. avgusta 2018. godina na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom. Kovačević se tada vraćao sa novinarskog zadatka, a konkretno se vraćao sa praćenja dešavanja na Trgu Krajine vezano za Davora Dragičevića i grupu Pravda za Davida. Posebno je stravično za njegovu porodicu bila i činjenica da je svega nekoliko dana prije pokušaja ubistva, on po drugi put postao otac, i da se tada u stanu nalazila Kovačevićeva supruga sa bebom i malim djetetom.

Ranije je pravosudno presuđen i bokser uz Banjaluke Marko Čolić Roda (33), dok se Dukić, nezvaničnio, skrivao u inostranstvu da bi se na kraju predao svom advokatu 20. novembra 2019.godine. Ostaje enigma, kako je Dukić uopšte prešao granicu sa BiH, kada je za njim bila raspisana međunarodna potjernica.

Nezvanično Nedeljko Dukić je svo vrijeme bio u Sloveniji. U BIH je ušao preko graničnog prelaza bez ikakvih problema, iako je za njim bila raspisana međunarodna potjernica, a to je za BN TV potvrdio njegov advokat.
”On je došao kod mene u kancelarji. Prijavio se. Kako si ušao, kaže, pa normlano na granici. Ja sam dva dana prije toga prešao granicu niko mi nije udario pečat. Tako da svašta se dešva. Nije moje da istražujem kako je prešao granicu i gdje je bio”, rekao je za BN TV advokat Nedeljka Dukića, Nebojša Pantić.

Iz Okružnog javnog tužilaštva su tvrdili da su MUP RS upoznali o potjernici, dok je tada iz policije stigao suprotan odgovor.

”Obavještavamo Vas da Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske do danas, 25.11.2019. godine nije dobilo zahtjev Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka o obustavljanju međunarodne potjernice za Nedeljkom Dukićem, niti smo službeno informisani da se isti predao nadležnim pravosudnim organima”, pisalo je u dopisu MUP RS.

Okružni sud u Banjaluci je Dukiću pritvor odredio još 28. septembra prošle godine, nakon paspisivanja potjernice te je on, nakon predaje, predat u pritvorsku jedinicu.

U sudnici su pročitana i krivična djela za koje je Dukić ranije osuđivan, od teških krađa, preko oštećenja tuđe stvari, do nasilničkog ponašanja.

Kovačević je medijma nakon svjedočenja izjavio da je nezahvalno govoriti o procesu koji je tek počeo i koji je još u toku.

“Moja očekivanja su da pravda bude zadovoljena, šta god je pravda. Ja i dalje postavljam pitanje – ko su nalogodavci. Sve ovo što se dešava je bitno, ali je po meni sporedno, te manje važno, u odnosu na to da saznamo ko stoji iza pokušaja ubistva”, naveo je Kovačević.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. juni u devet časova, kada će Kovačević ponovo svjedočiti, kao i još nekoliko svjedoka.

Redakcija portala Gerila se više puta bavila slučajem napada na člana naše redakcije i jednog od osnivača portala Gerila.info, a pokušali smo i da pobrojimo sve teme zbog kojih je Kovačević mogao da bude napadnut. Još jednom podsjećamo na ovaj tekst, a Tužilaštvo još jednom pozivamo da profesionalno obavi svoj posao, ispita sve aktere navedenih afera kojima se bavio Kovačević i napokon utvrdio stvarne nalogodavce pokušaja ubistva Vladimira Kovačevića.

(GERILA.info)

Popularne vijesti