Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Od 2000 oboljelih od MS-a, Fond pokriva troškove terapije za njih 120

Prema inicijativi MSIF (Multiple Sclerosis International Federation) u svijetu se ove godine 30. maja obilježava Svjetski dan multiple skleroze. 

Multipla skleroza (MS) je neurodegenerativno oboljenje i autoimuna bolest koja prvenstveno „napada“ bijelu masu centralnog nervnog sistema.

Smatra se da bolest nastaje kao rezultat djelovanja genetskih faktora i djelovanja spoljnih faktora.  Stvarni uzroci nastanka bolesti još uvijek nisu poznati.

U većini slučajeva se pojavljuje kod osoba u dobi između 20 i 50 godina, u periodu kada ljudi treba da postižu najbitnije stvari u životu, a žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca.

Trenutno u svijetu ima oko 2 500 000 oboljelih od MS-a.

Kod većine oboljelih karakteristično je smjenjivanje pogoršanja i remisija, a vremenom bolest poprima progresivni tok, odnosno, stanje pacijenata postaje sve gore.

Život osoba oboljelih od MS-a  je izuzetno težak, naročito onda kada liječenje izostaje. Ranim uključivanjem liječanja, odmah nakon uspostavljanja dijagnoze, ostvaruju se najbolji rezultati.

Ukoliko se pacijenti ne liječe na vrijeme, i to adekvatnom terapijom, najveći broj oboljelih će već za 20 godina morati da koristi štap pri hodanju, dok se mnogi oboljeli susreću i sa mnogo težim oblicima invaliditeta.

Izvor: msplatforma.org.rs

Prema riječima iz Udruženja multiple skleroze Republike Srpske u RS ima oko 2000 oboljelih, a svega njih 120 koristi terapiju koju kompletno pokriva Fond zdravstvenog osiguranja RS.

Ostatak pacijenata, odnosno njih oko 1 800, prima kortikosteroidnu terapiju i to kada im se stanje pogorša, odnosno prilikom relapsa.

U prethodnoj godini je bilo zabilježeno 1 800 oboljelih, a samo 6 odsto je primalo terapiju zahvaljući Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

Broj od 120 osoba koje primaju terapiju od 2000 oboljelih je poražavajući, s obzirom na to da oboljelima zavisi sam život od terapije.

Najčešći izgovori zašto sve oboljele osobe ne primaju terapiju jeste nedostatak novca.

Aleksandra Vučenović (25), kojoj je dijagnostifikovana multipla skleroza ove godine, za naš portal kaže da ne prima nijedan lijek.

“Nijedan lijek ne primam, jer se ne kvalifikujem za biološku terapiju prema pravilima u BiH, a i kvalifikacija nije garant za dobijanje lijeka, jer samo mali broj biraju”, ističe Vučenovićeva.

Vučenovićeva navodi da velika većina oboljelih pije samo vitamine i prima pulsnu terapiju po potrebi nakon čega ide kući i čeka novi relaps.

Aleksandra Vučenović smatra da je MS dobila prije najmanje četiri godine, iako joj je dijagnoza uspostavljena tek ove godine.

“Multiplu sklerozu sam dobila prije najmanje četiri godine, kada se desio prvi relaps. Utrnula su mi stopala i pola lica povremeno, što se povuklo nakon nekoliko sedmica. Najveći problem tada je to što me niko nije uputio neurologu i bolest uopšte nije prepoznata na vrijeme. Sa dijagnozom sam zakasnila tri i po godine”, zaključuje Vučenovićeva.

I dok se mnogi političari bahate i troše novac građana na skupocjene automobile, oboljelima od multiple skleroze čitav život zavisi od terapije, za koju, kako kažu nadležni, nema dovoljno sredstava.

(infoveza.com)

 

 

Popularne vijesti