Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Da li Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci stopira istragu protiv Markovića?

Iva Bundalo, zaposlena kao finansijski službenik u Omladinskom komunikativnom centru (OKC) 21.8.2018. podnijela je krivičnu prijavu protiv Saše Markovića, tadašnjeg izvršnog direktora OKC-a, a današnjeg vlasnika turističke agencije Travel for Fun, koja je Institutu za javno zdravstvo Srpske prodavala medicinska odijela i drugu medicinsku opremu.

U prijavi je, između ostalog, navela da su izvršni direktor Saša Marković, predsjednik Upravnog odbora OKC-a Darko Marjanović i pojedini članovi Upravnog odbora OKC-a zloupotrijebili službeni položaj i stekli protivpravnu imovinsku korist, čime su prekoračili granice njihovih  ovlaštenja.

Više od pola godine nakon toga, Bundalo se obratila Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, sa zahtjevom da joj se dostavi informacija u kojoj fazi se njen predmet nalazi. Glavni okružni tužilac Želimir Lepir (poznat i po kontroverznom postupanju u slučaju ubistva Davida Dragičevića), odgovorio joj je da u njenom predmetu još uvijek nije donesena naredba o sprovođenju istrage i da po njemu tek predstoji rad tužioca.

Postupajući tužilac u ovom predmetu je Mijatović Gordana. Interesantno je da je Gordana Mijatović, prema pisanju portala Srpska.info, 2018. zaključila sporazum o priznanju krivice sa državljaninom Slovenije Dušanom Ambrožićem koji je Republiku Srpsku ojadio za 1,8 miliona maraka. Prema ovom sporazumu, Ambrožić je zbog milionske zloupotrebe osuđen na svega 9.000 maraka novčane kazne.

Zanimljiv je i slučaj Stevana Tešića, koji je bio optužen da je 17. decembra 2016. godine od direktora Veterinarske stanice Novi Grad Radovana Mazalice zahtijevao nagradu za tužioca Okružnog tužilaštva Banjaluka Gordanu Mijatović. Treba li reći da je Tešić oslobođen jer Republičko javno tužilaštvo nije uspjelo dokazati da je počinio krivično djelo?

Kako Infoveza nezvanično saznaje, tužilaštvo je predmet Marković “zaključalo” u ladicu gdje se čeka njegova zastara.

Odgovor od OJT Banjaluka do trenutka objave ovog teksta nismo dobili. Isti dan kada nam ga dostave, odgovor će biti objavljen na našem portalu.

Stefan Blagić

Popularne vijesti