Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ERS-ov najveći gubitaš se zadužuje za novih osam miliona

BANJALUKA – Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko, najveći gubitaš u sklopu Elektroprivrede RS, ponovo nema dovoljno novca za remont postrojenja pa je uprava posegnula za novim kreditom od osam miliona maraka. Kucanje na vrata banaka prešlo je u naviku. Prošle godine su za istu namjenu pozajmili čak 18 miliona KM, saznaje portal CAPITAL.

Tri miliona maraka planiraju da potroše za nabavku mašinske opreme i rezervnih djelova, tri za remont elektro postrojenja, a dva miliona maraka za finansiranje mašinskih i građevinskih radova na glavnom pogonskom objektu.

Ukupno će podići tri kredita koje će vraćati narednih pet godina. U tenderskoj dokumentaciji se ne navodi kamatna stopa po kojoj se planiraju zadužiti, ali planiraju da ih troškovi obrade i kamate koštaju oko 800.000 maraka.

Saglasnost za novo zaduženje od uprave Elektroprivrede RS su dobili početkom marta ove godine.

Kako je portal CAPITAL ranije pisao RiTE Gacko se prošle godine kod dvije banke zadužio za 18 miliona maraka, bezuslovne garancije na ovo zaduženje je dala Vlada Republike Srpske.

Namjena tog zaduženja je bila remont turbina, generatora, pumpe, opreme u kotlovskom postrojenju, dopreme uglja, hemijske prerade vode, otpreme šljunka i pepela i pomoćnih objekata.

Prošlu godinu su završili sa gubitkom od čak 13,5 miliona KM, što ih nije spriječilo da povećaju broj radnika, kojih je tokom 2019. zaposleno preko 50.

Ništa bolje nije ni u ugljevičkom rudniku i termoelektrani koji su krajem prošle godine podigli kredit od šest miliona kako bi izmirili obaveze. Kao i njihove kolege u Gacku, prošlu godinu su završili u poslovnom minusu od 4,25 miliona maraka.

(Capital)

Popularne vijesti