Friday, September 27, 2024
28.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Preduzeća i opštine koje su se okoristile o budžet Srpske jedine doniraju Fondu solidarnosti (Drugi dio)

Portal Infoveza je tekst Firme i opštine koje su se okoristile o budžet Srpske jedine doniraju Fondu solidarnosti pisao 7.4. nakon objavljivanja prvog spiska lica koja su uplatila novac u Fond solidarnosti radi prevencije i saniranja posljedica koronavirusa.

Zvanično je objavljen i drugi spisak u kojem su pobrojana sva lica koja su dala svoj doprinos. Naša redakcija je odlučila da ponovo istraži javne institucije, preduzeća, ustanove i kompanije koje su uplatile novac u Fond solidarnosti zaključno sa 21. aprilom o.g.

Podsjećamo, Predsjednik Vlade Republike Srpske, Radovan Višković je 26. marta izjavio da poziva sve zaposlene u javnom sektoru da se na dobrovoljnoj bazi odreknu dijela svoje plate, i da taj dio bude preusmjeren u Fond solidarnosti. Prema riječima Viškovića, taj novac bi se iskoristio za saniranje šteta nastalih u privredi uslijed epidemije koronavirusom.

Grad Banja Luka je donirao novac zahvaljujući izdvajanju iz neto primanja zaposlenih. Gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić je kadar SNSD-a. Takođe, i čedo vladavine Igora Radojičića “Eko toplana” Banja Luka se odlučila da pomogne u prevenciji i saniranju posljedica koronavirusa.

Opština Laktaši, koja je je jedno od uporišta SNSD-a, takođe ima zaposlene koji su “humani”, te su od svojih neto plata izdvojili određenu sumu u Fond. Drugo veliko uporište SNSD-a, opština Gradiška je takođe bila solidarna.

Ništa manje solidarni nisu bili i zaposleni u opštinama Stanari, Krupa na Uni i Jezero. I njihovi zaposleni su izdvajali novac od svojih neto plata. Načelnici sve tri opštine su iz redova vladajuće strukure u RS. Dušan Panić, načelnik opštine Stanari i Snežana Ružičić, načenik opšstine Jezero su u SNSD-u, a Mladen Kljajić, načelink opštine Krupa na Uni je iz redova DNS-a. Ne treba zaboraviti ni Skupštinu opštine Trnovo u kojoj većinu imaju SNSD, SP i DNS. I oni su ovaj put bili solidarni, te dio svojih plata uplatili u Fond solidarnosti.

Ostale opštine i gradovi koje su uplatile novac, a na čijem čelu je SNSD:

  • Opština Čelinac
  • Opština Foča
  • Opština Bratunac
  • Opština Šipovo
  • Opština Modriča (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Grad Banja Luka (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Grad Doboj (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Grad Gradiška (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Opština Ribnik (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Opština Han Pijesak (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Opština Rogatica (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Opština Novi Grad (izdvajanje iz neto plata zaposlenih)
  • Grad Trebinje (izdvajanje iz neto plata zaposlenih) i 
  • Grad Bijeljina (izdvajanje iz neto plata zaposlenih), čiji gradonačelnik, makar formalno, nije iz SNSD-a

Predstavništvo RS u Moskvi je takođe doniralo novac. Na čelu Predstavništva RS u Rusiji nalazi se Duško Perović koji je prije samo nekoliko mjeseci prijetio portalu CAPITAL jer su istraživali Ugovor o koncesiji koji je Vlada RS dozvolila kompaniji „Comsar Energy“. Duško Perović se predstavljao i kao lobista firme  „Comsar Energy“.

“JP Putevi RS” Banja Luka na čijem čelu se nalazi Nenad Nešić ujedno se nalazi na čelu i DNS-a. “JP Putevi RS” su poznati po spornim javnim nabavkama, saradnjama sa kompanijama koje su bliske vlasti, objavljivanjem dva ista tenderska postupka u toku jedne godine, iako je to nedozvoljeno itd.  Takođe, i oni se nalaze na spisku uplata u Fond solidarnost. Uplatili su novac i 8.4. i 10.4.

I ,JP AUTOPUTEVI” RS Banja Luka je bilo humano, a na čelu ovog javnog preduzeća je Dušan Topić, kadar DEMOS-a.

I pored milionskih dugovanja u proteklom periodu, Fond zdravstvenog osiguranja je odlučio da bude human i da novac uplati u Fond solidarnosti. Dobre volje su bili i zaposleni u FZO, te su od svojih plata odvajali i dali novac u Fond.

“Lutrija RS”, koja je prije svega nekoliko dana iskoristila situaciju sa koronom za novi posao sa firmom “Keno”, takođe je dala novac Fondu. Kako piše portal Capital, da bi “Lutrija RS” i preduzeće “Keno” preko istoimene televizije krenuli sa radom (igrama na sreću koje će se emitovati putem internet i malih ekrana), Vlada RS je preko Štaba za vanredne situacije morala da promjeni Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane virusom korona, te da omogući da rade priređivači internet igara i lutrijskih igara na sreću.

ZU DIVA MEDICA Banjaluka je čest isporučilac sistematskih pregleda radnika u javnim institucijama, preduzećima i ustanovava, a među kojima se posebno ističe Radio-televizija Republike Srpske. I Diva Medica je dala svoj doprinos.

O javnim nabavkama ERS Infoveza je već ranije pisala. Zanimljivo je da više u 70 odsto slučajeva ERS sklapa poslove putem direktnog sporazuma. Na čelu ERS se nalazi Luka Petrović, sekretar SNSD-a. I oni su se solidarisali, ali njihovi zaposleni su uplatili ponovo novac 16.4.

Podsjećamo, prema pisanju CAPITALA , uprava „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) i direktori zavisnih preduzeća zatražili su da se svi zaposleni u ERS izjasne da li će se i kojeg iznosa plate dobrovoljno odreći u korist Fonda solidarnosti.

Vlasnik firme “Integral inženjering” Slobodan Stanković je kontroverzni biznismen i blizak prijatelj Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH. Godinama unazad se pokušava utvrditi porijeklo novca Slobodana Stankovića i mnoge afere se vežu uz njegovo ime. “Integral inženjering” je jedna od firmi koja je uplatila novac u Fond solidarnosti.

S obzirom na to da su i ministarstva solidarna, tačnije njihovi zaposleni, i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva vodoprivrede RS je dalo svoj doprinos zahvaljući neto platama zaposlenih. Ministar pomenutog ministarstva je Boris Pašalić je iz SNSD-a.

Skupština opštine Teslić, u kojoj SNSD ima najviše odbornika, za v.d. direktora Doma zdravlja u Tesliću postavila je Srđana Danilovića. I Dom zdravlja je, takođe, uplatio novac.

Iako je RiTE Ugljevik prije godinu i po dana raspisao tendere za čak tri kredita jer su zapali u finansijske probleme i bilo je potrebno da nabave 10 miliona KM, i iako se ime Đorđa Popovića, bivšeg direktora RiTE Ugljevik, vezuje za aferu u kojoj je ovo preduzeće oštećeno za desetine miliona KM, ova firma je uplatila novac u Fond.

Ništa manje humana nije bila ni “TOPLANA DOO” BANjA LUKA, firma koja je godinama poslovala negativno i opstajala isključivo pomoći Grada Banja Luka i Vlade RS.

Za kraj ostavljamo “ŠUME SRPSKE”, humanitarce koji su, takođe, u prošlosti poslovali sa gubicima iako se mnogi stručnjaci u polju ekonomije opravdano pitaju kako je to uopšte moguće.

I dalje ostaju pitanja: Da li su i firme koje su prolazile tendere i dobijale novac poreskih obveznika Srpske, ucijenjene da uplaćuju Fondu solidarnosti ili su, osim što su najbolje na tenderima, ujedno i najhumanije na tržištu humanosti? Te da li je kadar vladajućih partija “najhumaniji” na tržištu?

Firme i opštine koje su se okoristile o budžet Srpske jedine doniraju Fondu solidarnosti

(Infoveza)

 

Popularne vijesti