Premijerka Srbije, Ana Brnabić rekla je da se povlači odluka Vlade o informisanju u vrijeme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva. Kako je objasnila, to se radi na izričitu molbu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U uredbi vlade, koja će biti ukinuta, piše da se ovlašćuje krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, na čijem je čelu predsjednica Vlade, da isključivo obavještava javnost o stanju, posljedicama i o preduzetim zdravstvenim mjerama u vezi sa virusom.

Brnabić je, gostujući na RTS-u, rekla da je cilj uredbe bio da se obezbijedi pravovremeno informisanje građana, ali da se ona ukida kako se ne bi govorilo o ukidanju slobode medija i cenzuri i da se ne bi davao izgovor za takve konstatacije.

“Moja je glupost i krivica što smo ovu uredbu donijeli”, rekla je Brnabić i dodala da je trebalo bolje objasniti zbog čega se to čini.

Ona je dodala da joj je krivo zbog toga što je ova uredba bacila senku na sve dobro što je urađeno.

“Ukidamo ovo i idemo dalje”, rekla je Brnabić.

Podsjetimo, novinarki protala Nova.rs Ani Lalić određeno je u sredu uveče u PU u Novom Sadu zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi mogla da ponovi krivično djelo, “objavljivanja tekstova koji izazivaju paniku i nerede”.