Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ko ima pravo na novčanu naknadu nakon prestanka radnog odnosa

Na evidenciju Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u ovoj godini zaključno sa martom prijavilo se oko 400 osoba koje su ostale bez posla, a s obzirom na novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom u narednom periodu se očekuje porast novoprijavljenih.

Povodom toga direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, Miroslav Vujičić juče je za Srnu izjavio kako Zavod za zapošljavanje ima dovoljno sredstava da obezbijedi novčanu naknadu za osiguranje od nezaposlenosti.

“Sve osobe koje ostanu bez posla imaće novčanu naknadu, u zavisnosti od plata koje su primali, od 416 KM do 800 KM.”, istakao je Vujičić.

U razgovoru za naš portal iz Zavoda za zapošljavanje su nam rekli da pravo na novčanu naknadu imaju nezaposlena lica u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, odnosno nezaposlena lica koja kojima je u smislu propisa o radu prestao radni odnos, bez njegovog zahtjeva, saglasnosti ili krivice, a koje je provelo najmanje osam mjeseci neprekidno u osiguranju od nezaposlenosti u poslednjih 12 mjeseci ili 12 mjeseci sa prekidima u osiguranju od nezaposlenosti u poslednjih 18 mjeseci.

“Prava nezaposlenih lica, a koja su u vezi sa čl, 36. st. 1. Zakona o posredovanju u zapošljavanju  i pravima za vrijeme nezaposlenosti, ostvaruju se za period u zavisnosti od dužine radnog staža.”, navode iz Zavoda.
Dalje dodaju da ovo nije jednokratna novčana pomoć, već pravo koje nezaposlena lica ostvaruju u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti na mjesečnom nivou.
(infoveza.com)

Popularne vijesti