Saturday, September 28, 2024
15.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Visoka škola “Prometej” prevarila svoje studente!

Visoka škola za primijenjene i pravne nauke “Prometej” iz Banjaluke prevarila je svoje studente koji četiri godine unazad redovno pohađaju ovu ustanovu i plaćaju godišnju školarinu u iznosu od 2 250 KM. Kako naš portal saznaje od studenata “Prometeja”, svi studenti koji su upisali studijski program za diplomiranog inženjera saobraćaja, neće to postati.

Naime, ova škola je nudila navedeni smjer na svojim reklamnim materijalima i svake godine upisivala nove studente na ovaj smjer, ali od ove godine, umjesto da studenti dobiju diplomu inženjera saobraćaja, dobiće zvanje “strukovni specijalista inženjer saobraćaja”. Kako Moja Hercegovina saznaje,  juče su se studenti “Prometeja” pobunili i tražili objašnjenje od rukovodstva, ali ga nisu dobili. Ono što je na kraju dogovoreno jeste sastanak rukovodstva Škole sa studentima u ponedjeljak 2.3. u 10 časova.

Interesantno je da je do prije dva dana na zvaničnom sajtu Visoke škole za primijenjene i pravne nauke “Prometej” stajalo da svršeni student studijskog programa Transportno inženjerstvo (240 ECTS) na Visokoj školi za primijenjen i pravne nauke Banja Luka stiče zvanje – DIPLOMIRANI INŽENJER SAOBRAĆAJA sa 240 ECTS, a od juče stoji da svršeni student istog pragrama stiče zvanje STRUKOVNI SPECIJALISTA INŽENJER SAOBRAĆAJA sa 240 ECTS.

Ovo u praksi znači da je svršenim studentima onemogućeno dalje doškolovavanje u smislu master i doktorskih studija, ali i da im je uskraćena mogućnost konkurisanja na brojne druge poslove.

Moja Hercegovina je u posjedu dokaza kako su iz “Prometeja” isti dan (10.2.2020.) izdata dva uvjerenja o stečenom zvanju, jedno za diplomiranog inženjera saobraćaja, a drugo za strukovnog specijalistu inženjera saobraćaja, iako su oba studenta završila isti smjer studiranja u gotovo isto vrijeme!

Mi smo stupili u kontakt sa studentskom službom “Prometeja”, međutim, iz službe su nam rekli da oni nisu upoznati sa ovim dešavanjima i da ne žele da daju nikakav komentar, a broj telefona od vlasnika “Prometeja” Veljka Ilića, kako objašnjavaju, nije dozvoljeno da proslijede.

Kako naš portal saznaje, studenti spremaju brojne tužbe i krivične prijave protiv odgovornih lica, a u nezvaničnom razgovoru sa njima, rečeno nam je da je jedan od odgovornih i Ilić, jer je 2012. ministarstvo prosvjete i kulture izdalo dozvolu  za izvođenje strukovnog studijskog programa, koji do februara mjeseca tekuće godine, sudeći po svim dokumentima, nije zaživjela. Studenti dodaju i da su im sa fakulteta rekli da se obrate ministarstvu za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo.

Izvor: Moja Hercegovina / Autor: Stefan Blagić

Popularne vijesti