Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izložbe “Prostori” i “O Draganama”

Povodom izložbe dobitnika Plakete Banskog dvora za 2018/2019. godinu za najbolje studente grafike i slikarstva Akademije umjetnosti u Banjoj Luci.

Umjetnička scena jednog grada ogleda se u dinamici kulturnih dešavanja i kreativnom stvaralaštvu njegovih umjetnika. Tako je i sa Banjom Lukom čiju urbanost upotpunjuje njena kulturna sadržajnost u kojoj likovna umjetnost ima značajno mjesto. O tome svjedoče brojne izložbe održane u protekloj godini u raznim galerijskim prostorima širom grada.

Pored niza izložbi priznatih umjetnika, posebnu pažnju privukle su izložbe brojnih neafirmisanih stvaralaca koji osvježavaju umjetničku scenu grada dajući mu poseban umjetnički šarm. Jedna od takvih izložbi mladih banjalučkih stvaralaca održana je početkom decembra 2019. godine.

Riječ je o samostalnoj izložbi autorki Mirjane Preradović i Dragane Grašar koju je organizovao Kulturni centar Banski dvor. Ova izložba je proizvod nagrade pod nazivom Plaketa Banskog dvora za 2018/2019 godinu koju ova institucija dodjeljuje najboljim studentima smjera za grafiku i smjera za slikarstvo Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Svoj stvaralački opus Mirjana Preradović je predstavila pod nazivom “Prostori”, a Dragana Grašar pod nazivom “O Draganama”. Izloženi radovi ove dvije autorke rezultat su njihovog rada i umjetničkog sazrijevanja tokom studija.

Radovi iz ciklusa “Prostori”, kojim se predstavila Mirjana Preradović, obuhvataju njen istraživački rad u oblasti grafike, rađene tehnikom duboke štampe. Svoj likovni izraz posvetila je istraživanju prostora koji je njena svakodnevica u kojem živi i radi. Njeni radovi su svojevrsna ispovijest njenog unutrašnjeg doživljaja i percepcije svijeta i prostora u kojem obitava. Motive koje obrađuje odišu samoćom i čežnjom za nekim prošlim vremenom, zaboravljenim, a opet otrgnutim od samog zaborava i pretočenim u samo njen prepoznatljivi trenutak. Prostor, kao motiv bez ljudi, samo je atmosfera koja nagovještava bivstvovanje čovjeka. A taj čovjek je sama umjetnica i njene unutrašnje misli koje prožimaju prostor i oblikuju neki novi, tako naizgled običan, a opet mističan i stran prizor. Njen prostor u službi metafore njenog duha, njene najintimnije ispovijesti predaje se percepciji konzumenta posmatrača kao ogoljena umjetnička duša. Radovi odišu bogatim kontrastnim valerima kao da se na papiru odigrava dramatična igra svjetlosti i tame, a nedorečenost prostora kao da produbljuju umjetničku rastrzanost između ovozemaljskog materijalnog svijeta i stvaralačke mašte.

 

“Prostori”                 
“Prostori”

 

Ženska ljepota, kao vječita inspiracija mnogih umjetnika, kroz istoriju raspirivala je maštu većine muških posmatrača. Žena u službi ljepote kao objekat požude i prkosa bila je neizostavna tema mnogih umjetničkih pokreta. Dragana Grašar umnogome slijedi ovu logiku predstavljajući se serijom uljanih slika simboličnog naziva “O Draganama“. U svojim radovima ona nas uvodi u intimni svijet jedne grupe žena koje osim što dijele svoje intimne trenutke dijele i isto ime, te otuda i sam naziv izložbe. Dragana nam prestavlja jedan likovni ciklus iz života njoj bliskih žena, prijateljica i cimerki. Podstaknuta samim činom umjetničkog posmatranja radnji koje su obavljale iz dana u dan nesvjesne i same svoje rutine i intimnosti datog trenutka, Dragana nam predočava neku novu vrstu ljepote. Ljepota iz ugla jedne žene nikada ne može biti dvosmislena niti pohotna , lišena svakog nagovještaja seksualnosti i idealizovane forme. Predočava nam rijetke trenutke ženske nesputanosti i ogoljenosti samo njihovog trenutaka samoće.

“O Draganama”

 

“O Draganama”

 

Za sve ljubitelje likovne umjetnosti i kulturnih dešavanja ova je izložba otvorena do kraja decembra 2019. godine. Peporučujemo da posjetite!

#BLijada

Izvor: infoveza.com/ Piše: Sanja Savić Simović

Popularne vijesti