Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U toku posebna sjednica NS RS o Programu reformi

Danas u 17 časova je počela posebna sjednica NS RS sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji je danas dostavljen u NATO savez u Briselu. Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini pozdravila je danas, nakon 14 mjeseci, formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH i predaju Programa reformi u sjedište NATO-a. Sljedeći korak je da članice NATO saveza ocijene i eventualno prihvate Program reformi.

Poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske se prvi obratio srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Prilikom obraćanja, Dodik je naglasio da vojna neutralnost ostaje ključna riječ i da dokument ne prejudicira ulazak u NATO. Opozicija je iz mjesta u skupštinskoj sali negodovala tokom obraćanja Milorada Dodika zviždući i uzvikujući: “Prevara! Izdaja!”. Opozicija u Republici Srpskoj smatra da je Milorad Dodik prevario Narodnu skupštinu Republike Srpske i da je potpisao “Program reformi” čime BiH korača u NATO.

Nakon Dodikovog obraćanja, obratio su se i predsjednik SDS-a Mirko Šarović, koji smatra da se radi o aktivaciji MAP-a, i da se ovaj dokument ne razlikuje od ANP-a. Tokom njegovog obraćanja ministri u Vladi RS i poslanici SNSD-a su napustili skupštinsku salu. Oni su se vratili tek nakon obraćanja predsjednika PDP-a Branislava Borenovića, odnosno kada se obratio Petar Đokić, predsjednik SP-a. Posljednji se svim prisutnima obratio predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić.

Predsjednik kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić je zatražio pauzu od 60 min, rekavši da je ona potrebna kako bi poslanici mogli da pročitaju originalni dokument, jer, po riječima opozicionih poslanika, Narodnoj skupštini je dostavljen lažni dokument u kojem su izostavljene mnogobrojne stavke. U žustroj raspravi, opozicioni poslanici nastoje da dokažu da se radi o lažnom dokumentu, i da je drugačiji dokument dostavljen danas u NATO.

Izvor: Restart Srpska

Tokom dana Žurnal je objavio tekst u kojem navode da je Dodik Narodnoj skupštini RS-a dostavio samo dio dokumenta i sakrio ključne detalje, a da pravi dokument sadrži 53 stranice i u njemu se pominje ANP. Cijeli tekst možete pročitati ovdje .

Nakon pauze u NS RS slijeda rasprava.

Izvor: infoveza.com

Popularne vijesti