Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Malo ih je koji nisu milioneri: IMOVINA POLITIČARA

Na društvenim mrežama je krajem prošle godine kružio isječak iz emisije “Dan uživo”, koja se emituje na N1. Mnoge stranice su prenijele baš taj isječak. Radi se o gostovanju Nikole Špirića koji na pitanje “Da li ste vi milioner?” prvo odgovara nevješto: “Ne znam”, zatim Špirić još i dodaje: “Mislim da nisam, ali ako se sabere pokretna i nepokretna (imovina) malo ih je koji nisu. Malo!”

 

Nikola Špirić je doktor ekonomskih nauka, ali i aktivno se bavi politikom od 1993. godine. U 26 godina političke karijere, Špirić je bio u pet različitih političkih partija, a trenutno je u SNSD-u. Pored mijenjana političkih stranaka, Špiric je mijenjao i funkcionerske pozicije. Bio je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice, predsjedavajuči Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, predsjedavajući Vijeća ministra BiH, ministar finansija i trezora BiH, a trenutno je ponovo delegat Doma naroda.

Bogati političari

Izjava o imovinskom stanju

Prema važećim propisima Bosne i Hercegovini, svaki političar ima obavezu da ispuni imovinski karton nakon što se kandiduje za određenu izbornu funkciju i nakon što mu istekne mandat. Međutim, nerijetko se dešava da političari veoma traljavo popune imovinske kartone sa veoma malim brojem informacija, upisujući samo neke od stvari koje posjeduju.

Tako je Nikola Špirić 2006. godine prijavio da posjeduje samo stan i automobil neprecizirajući vrijednost. Prema istraživanju CIN-a, Nikola Špirić je i te 2006. godine imamo mnogo više u svom posjedu nego što je to prijavio, a trenutno prema podacima CIN-a posjeduje tri stana, jedan u Banjoj Luci, drugi u Novom Sadu i treći u Sarajevu, ali takođe je vlasnik i jedne kuće u Drvaru, tri garaže i jednog poslovnog prostora, a od automobila posjeduje A8 u vrijednosti od 75 hiljada KM.

Međutim, Nikola Špirić je kupio i stan u Beču 2008. godine u vrijednosti preko 700 000 KM. Vlasnik stana je Jovana Špirić, ćerka Nikole Špirića. Kupovina ovog stana je bila predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu. N1 je 2016. godini prvi došao do dijela kupoprodajnog ugovora. U svom tekstu “N1 došao do dela ugovora: Špirićev stan u Beču 397.000 evra” navode da je stan plaćen tako što je više osoba iz BiH uplatilo novac na određeni račun u Austriji.  Centar za istraživačko novinarstvo je kasnio objavio i cijeli ugovor. Međutim, Tužilaštvo BiH je okončalo istragu navodeći da je Špirić legalno kupio stan.

Još jedna zanimljiva stvar je da spomenuti stan Nikola Špirić spominje u imovinskom kartonu 2010. godine, navodeći da je vrijednost stana 400 000 KM, a taj stan potpuno izostavlja u imovinskom kartonu 2014. godine.

Iako je bogatstvo Nikole Špirića impozantno, on nije najbogatiji političar u Bosni i Hercegovini. Zapravo, određeni političari su mnogo bogatiji.

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, jedan je od najbogatijih političara na BiH sceni. Prema podacima iz imovinskog kartona i Centra za istraživačko novinarstvo, Milorad Dodik je vlasnik dva stana u Beogradu od po 78 kvadrata, vlasnik kuće u Beogradu u vrijednosti od 1.700.000 KM, zatim vlasnik je kuće u Romanovcima, stana u Laktašima, te garaže u Beogradu. Snježana Dodik, supruga Milorada Dodika, koja ubire 45 000 KM od poljoprivrede, vlasnik je nekoliko poslovnih prostora, zemljišnjih parcela i dva automobila čija je vrijednost zajedno 65 ooo KM. Ali od poljoprivrede ne ostvaruje prihode samo Snježana Dodik, ostvaruje ih i sam Milorad Dodik i to 100 000 KM, a isto toliko dobija i od iznajmljivanja kuće.

Kuća Milorada Dodika u Beogradu /Foto: N1

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu protiv Milorada Dodika zbog nezakonitosti prilikom kupovine vile na Dedinju od 341 kvadrat. Milorad Dodik je 2007. godine prebacio 750 000 evra na račun Komercijalne banke, koja je bila vlasnik vile. Ostaje nerazjašnjeno pitanje otkud Miloradu Dodiku toliki novac, čak se u medijima pojavila kasnije i informacija da je Dodik kredit za kupovinu vile u Beogradu podigao tek godinu dana kasnije.

Porodica Dodik

Međutim, tu se ne završavo bogatstvo porodice Dodik. Prema pisanju portala CAPITAL, osam firmi je u vlasništvu porodice Dodik i u prošloj godini su ostvarili prihod od milion i 165 hiljada KM. U tekstu “Poslovna imperija porodice Dodik zarađuje milione” navodi se da je najbolje je poslovala firma „Agro voće“, u vlasništvu Dodikove kćerke Gorice i brata Gorana. Ova firma je 2018. godine ostvarila dobit od skoro 400 000 KM. U tekstu se dalje dodaje da je Firma „Fruit Eco“ u vlasništvu Dodikovog sina Igora i Mirka Dobrića zaradila tokom 2018. godine od proizvodnje i prometa voća i povrća 185.502 KM, dok im je ukupan prihod iznosio 1,2 miliona KM. Firma “Fruit Eco” se našla 2009. godine u žiži javnosti nakon što je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odbrila kredit od 3 miliona KM Igoru Dodiku, sinu Milorada Dodika koji je u to vrijeme bio premijer Republike Srpske. Zahtjev za kredit je ova firma dostavila 18. jula 2008. godine, a ugovor o kreditu je potpisan svega 3 dana poslije. Ovakva espeditivnost nije uobičajna za IRB s obzirom na to da određene opštine u Republici Srpskoj čekaju i po nekoliko godina da im se odobri kredit. Ne treba zaboraviti ni restoran “Agape” koji je u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, ćerke i snahe Milorada Dodika. Ovaj restoran je u prošloj godini ostvario dobit od 360 000 KM.

Dragan Čović je među bogatijim stanovnicima Bosne i Hercegovine. Njegovo bogatstvo je bilo tema mnogih polemika. Prema njegovom imovinskom kartonu, Čović je vlasnik nekoliko kuća u Mostaru i Širokom Brijegu, ali je i njegova supruga Bernadica Čović vlasnik stana u Makarskoj u vrijednosti od 138 000 KM, te poslovnog prostora u Mostaru.

Foto: CIN / vila Dragana i Bernadice Čović u Mostaru

Ali Dragan Čović nije jedini u porodici koji posjeduje mnogobrojne nekretnine velikih vrijednosti. Blago Prskalo, punac Dragan Čovića je izuteno bogat penzioner, iako unazad 30 godina prima rudarsku penziju. I pored veoma skromnih primanja, Prskalo je uspio da kupio kuću vrijednu 790 000 KM u Hrtvatskoj, stan sa garažom u Zagrebu, te porodičnu kuću u Mostaru.

Bračni par Čović je kupovao i dobijao na poklon imovinu. Od 2003. godine uglavnom je imovinu kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a neke nekretnine su kasnije oni dobijali na poklon. Protiv Dragana Čovića se 2003. godine pokrenuo sudski postupak zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist. Presuda je donesena i Čović je oslobođen.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, zajedno sa svojom suprugom Sebijom Izetbegović posjeduje nekretnije u vrijednosti oko 600 000 KM. Oni posjeduju kuću u vrijednosti od 250 000 KM, zatim zemljište u Sarajevu u vrijednosti od skoro 250 000 KM, te još jedno zemljište od 120 000 KM, i apartman na ime supruge Sebije od 100 000 KM. Bakir Izetbegović je zaboravio, ili namjerno nije u imovinskom kartonu naveo zemljište u vrijednosti od 250 000 KM na Poljinama, čiji su suvlasnici njegova supruga Sebija i direktor Sarajevsko regionalno razvojne agencije SERDA Š. Okerić, iako je dužan da prijavi svaku imovinu, ušteđevinu itd. veću od 5000 KM.

Realna priča

Na osnovu prethodno pročitanog moglo bi se zaključiti da je Bosna i Hercegovina veoma bogata država u kojoj žive bogati ljudi. Međutim, zvanični podaci govore upravo suprotno.

Prema zvaničnim podacima Agencije za statistiku BiH više od pola miliona stanovnika BiH živi  ispod praga relativnog siromaštva. Skoro 130 000 djece u Bosni i Hercegovini je gladno, a 40 000 njih živi u porodicama koje skoro da nemaju nikakve uslove za život.

Redovi ispred javnih kuhinja su sve duži, i redovi na autobuskim stanicama odakle kreću autobusi za inostranstvo su sve duži. Najniža plata ne zadovoljava ni četvrtinu prosječne potrošačke korpe, a namirnice, gorivo, režije itd. su sve skuplje.

Izvor: Infoveza / Piše: Ivana Perišić Blagić

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popularne vijesti