Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Kolika će biti najniža plata u Republici Srpskoj?

Članovi Ekonomsko-socijalnog saveza Republike Srpske još uvijek nisu postigli dogovor koliko će iznositi najniža plata u Republici Srpskoj u 2020. godini.

Savez sindikata RS traži da najniža plata u Republici Srpskoj od 1. januara 2020. godine iznosi 550 KM. Međutim, s tim se ne slaže Unija udruženja  poslodavaca RS. “Unija udruženja poslodavaca RS nije prihvatila zahtjev Saveza sindikata Republike Srpske da najniža plata od 1. januara 2020. godine bude 550 KM, a da u drugom kvartalu naredne godine poraste na 600 KM”, navedeno je u saopštenju Saveza sindikata RS nakon sastanka održanog 13.11.2019. godine.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić navodi da Unija može da pristane da najniža plata bude 500, iako smatraju da je ekonomski opravdano da ona iznosi 480 KM.

U izjavi za Nezavisne novine, Trivić navodi kako trenutno vodoinstalateri imaju veće plate od doktora. “Danas vodoinstalater ima platu 1.500 KM, keramičar isto, a imamo profesora koji radi za 800, 900 ili 1.000 KM, doktora početnika 1.300 KM. Sramotan je odnos između doktora i keramičara”, ističe Trivić.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković ističe kako sindikat ne može da prihvati prijedlog Unije udruženja poslodavaca da najniža plata iznosi 500 KM. “Ako Vlada smatra da zahtjev Saveza da najniža plata iznosi 550 KM ne može ispuniti, onda šaljemo jasnu poruku svim radnicima u Srpskoj da ovdje ne mogu ostvariti minimum svoje egzistencije, što će značiti još masovniji odlazak radnika, a to nikome ne bi trebalo da bude cilj”, izjavio je Stanković na konferenciji za novinare krajem novembra mjeseca.

U priču oko povećanja najniže plate RS umiješao se i sam Milorad Dodik. Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, Milorad Dodik je najavio kako će najniža plata u Republici Srpskoj naredne godine iznositi 520 konvertibilnih maraka.

Ukoliko se poslodavci i sindikat ne usaglase, Vlada RS ima mogućnost da utvrdi minimalnu zagarantovanu platu.

Trenutno najniža plata u Republici Srpskoj iznosi 450 KM. Sindikalna potrošačka korpa za oktobar mjesec je iznosila 1912 KM i prosječna plata je pokriva samo 47,5 odsto.

Izvor: infoveza.com

Popularne vijesti