Saturday, September 28, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Ubedljiva pobeda konzervativaca u Britaniji

Konzervativna partija je apsolutni pobednik na prevremenim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji. Prema preliminarnim rezultatima, osvojili su 364 od 650 poslaničkih mesta u Parlamentu. Osnovni razlog ovako ubedljive pobede leži u činjenici da je Konzervativna partija imala jasan cilj oko koga se vrtela cela ova predizborna kampanja, a to je Bregzit i izlazak Britanije iz EU. U predizbornoj kampanji konzervativci su obećali izlazak iz EU do 31. januara 2020. godine, ukoliko na izborima osvoje većinu mandata. Ovo je bila centralna tema ovih izbora, koja je na određeni način bila, slobodno možemo da kažemo, i svojevrsno referendumsko pitanje. Konzervativna partija je uspela da nametne ovo pitanje i rezultati su vidljivi.

Sa druge strane, Laburistička partija je osvojila samo 203 mandata, što predstavlja njihov najlošiji rezultat još od 1935. godine. Jasno je da one teme na kojima ova partija insistira, a to su javne usluge i zdravstvena zaštita, nisu bile dominantne ovoga puta, a možemo da kažemo ni značajne biračima u tolikom stepenu da bi se opredelili za njih. Za razliku od naših prostora gde je nezamislivo da lider političke partije podnese ostavku nakon lošeg izbornog rezultata, Džeremi Korbin, predsednik Laburističke partije je rekao da neće predvoditi ovu partiju na sledećim izborima.

Šta su posledice ovakvog glasanja? Dosadašnji, a vrlo verovatno i budući, premijer Boris Džonson je rekao da je ovakvim izborom građana, njegova partija dobila snažan mandat da okonča Bregzit. „Mislim da su ovo istorijski izbori koji daju priliku novoj vladi da ispoštuje volju građana, da promeni ovu zemlju na bolje i oslobodi potencijal svih njenih stanovnika, i to ćemo sada i da učinimo“. Sasvim je jasno iz izjave, kao i iz izbornih rezultata, da će se Bregzit obaviti onako kako je to Džonson i zamislio.

Iako je situacija oko Bregzita mnogo jasnija, iz ovih izbora je uneta još veća neizvesnost što se tiče odnosa Škotske i Velike Britanije. Naime, u Škotskoj je apsolutnu pobedu odnela Škotska nacionalna partija. Oni su osvojili 48 od ukupno 59 koliko pripada Škotskoj. Ukoliko znamo da se oni zalažu za ostanak Škotske u EU, biće jako zanimljivo gledati razvoj događaja kada Britanija bude izlazila iz EU. Sasvim je sigurno da će morati neke ustupke da daju ovom delu zemlje, ukoliko ne žele da se on izdvoji iz Britanije za šta nesumnjivo ima podršku građana.

Što se tiče uticaja ovih izbora na region Zapadnog Balkana, Ognjen Pribičević, diplomata i bivši ambasador Srbije u Britaniji i Nemačkoj u izjavi za TV Prva kaže da: „Britanija izlazi iz EU, ali da i dalje ostaje u Evopi“. Što znači da će Britanija i sa izlaskom iz EU zadržati svoje interese na našim prostorima i da se neće povući sa njih. Tako da kada sve sumiramo na kraju Britanija izlazi iz EU, ali to neće u značajnoj meri uticati na promenu raspoloženja ove zemlje prema našem regionu.

Piše: Velizar Antić

Popularne vijesti