Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bistrica, mještani iznad provalije (foto, video)

Foto: Gerila info

U Bistrici iskopavanje uglja lignita uveliko, mjesecima, i pored protivljenja mještana tog prijedorskog sela, traje. Bistričani su ranije upozoravali da su preskočene procedure prilokom davanja dozvola za otvaranje rudnika. Danas čekaju da sa svojih imanja upadnu u provaliju.

Iz ovog prijedorskog sela poslali su fotografije uz tvrdnje kako se uskoro može desiti da njihova imanja budu potkopoana i urušena u kop ispod privatnih posjeda. Ugalj u Bistrici kopa firma Drvo-export u vlasništvu odbornika SNSD iz Teslića, Srđana Klječanina Rufija. Klječanin je nedavno tvrdio kako je on samo predstavnik firme. Ta firma je inače prije nekoliko dana postala vlasnik vrijednog zemljišta na Jahorini uz najavu izgradnje hotelskih kompleksa vrijednih pola milijarde maraka.

 

Gerila info je o otvaranju rudnika u Bistrici objavila film “Bistrica od Lignita” i novembru prošle godine. Tada smo objavili informacije o povezanosti pojedinaca koji su bliski vlastima u Srbiji sa rudnikom u Bistrici.

Koncesiju je, uprkos upozorenju da se u posao ušlo mimo propisa i bez potrebnih dozvola, dobilo preduzeće Drvo-export iz Teslića.

Iz tog preduzeća nikada nisu odgovorili na pitanja Gerila info u vezi njihovih aktivnosti, namjera i posjedovanja potrebnih dozvola u vezi sa Bistricom.

Za neke medije su ranije rekli kako sve aktivnosti provode u skladu sa zakonom.

kopanje uglja u Bistrici

Na koji način su u kopanje u Bistrici, ali i Bukovoj Kosi uključeni pojedinci iz Srbije i da li je posao dogovoren na liniji Dodik-Vučić samo su neka od pitanja. Iz kabineta predsjednika Srbije kao ni iz kabineta Milorada Dodika nikada nismo dobili odgovore na upućena pitanja u vezi sa ovim poslom.

Ugalj iz Bistrice, inače, odvozi se u Srbiju.

U posao su uključene kompanije Inkop Ćuprija i Bowex iz Raške.

Ove firme dovode se u vezu sa Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radojičićem, Srbima sa Kosova i Metohije a koji važe za neke od najmoćnijih ljudi povezanih sa SNS Aleksandra Vučića i Srpskom listom sa Kosova.

Obojica su na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država.

Ministar Petar Đokić, od prije nekoliko dana takođe član iste crne liste, nije pristao da na temu uglja govori za Gerila info.

(Gerila info)

Popularne vijesti