Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH odbila zahtjev za izdavanje dozvole za rad mHe „Zlate“

Izgradnja mHE Zlate. FOTO: voda.ekoakcija.org

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici i naložio FERK-u da ponovi postupak.

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na 21. redovnoj sjednici održanoj 12.10.2023. donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, kao i zahtjev za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača podnosioca zahtjeva „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica.

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe „Zlate“ u Jablanici i naložio FERK-u da ponovi postupak.

Iz Udruženja građana „Za Doljanku“ poručuju da je ovim potezom je FERK konačno postupio u skladu sa zakonima.

UG „Za Doljanku“ je, inače, prije tri godine pokrenulo upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u FBiH izdala dozvolu za rad firmi „EKO-VAT“ d.o.o. Jablanica, koja je u vlasništvu bivšeg košarkaša Mirze Teletovića. Kantonalni sud u Mostaru je u obrazloženju svoje presude istakao upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka svoje borbe ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama.

Dugogodišnja borba UG „Za Doljanku“ za zaštitu rijeke Doljanke je do sada rezultirala sa ukupno šest presuda u korist Udruženja, a nadležne institucije imaju sve manje prostora da zaobilaze zakone, kako ističe UG „Za Doljanku“, a sada je konačno poništena i dozvola za rad mHe „Zlate“ nakon brojnih pokušaja da se njen rad legalizuje nepostupajući po jasnim zakonima, a FERK više nije mogao pronaći načina da ponovo izda dozvolu za rad.

Iz UG „Za Doljanku“ poručuju da su ovo izuzetni iskoraci u njihovoj borbi za zaštitu rijeke Doljanke te pozivaju Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrše nadzor i obustave rad mHe „Zlate“ zbog neposjedovanja dozvole za rad.

Izgradnja mHE Zlate. FOTO: voda.ekoakcija.org

Predsjednica UG „Za Doljanku“ Naza Spahić za Gerilu je izjavila da su prezadovoljni ovom odlukom i da očekuju da pravna država funkcioniše i da sudovi rade onako kako treba bez pritisaka.

“Da se zakon poštovao od samog početka preduzeće „EKO-VAT“ ne bi moglo napraviti elektranu”, ističe Spahićeva.

Nada se da će i dalja pravna procedura ići u njihovu korist.

“Dobili smo od FERK-a obavijest da su uradili po presudi i da su zahtjev firme „EKO-VAT“ odbili iz razloga što njihova okolinska dozvola ponovo nije u skladu sa zakonom. FERK je nama dostavio dopis kojim je obavijestio i federalnu inspekciju da su oni donijeli takvu odluku i skreću im pažnju da moraju djelovati jer „EKO-VAT“ nema valjane dozvole za rad. Poslali su nam dopis koji su poslali inspekcijama i Elektroprivredi da „EKO-VAT“ više nije neko ko može proizvoditi električnu energiju”, navodi Spahićeva.

Naglašava da im je od samog početka cilj bio da se poštuje zakon i da se pravna država definitivno ustroji tako da funkcioniše kako treba.

“Osjetili smo to na svojoj koži. Kada smo mi bili tuženi, ekspresno se riješio taj slučaj. Da je sad bilo za tri-četiri mjeseca kao u našem slučaju, da se to u korijenu sasjeklo, da je donešena takva odluka kao što je sad donešena, ne bi bilo nikakve štete ni bilo kakvih drugih rizika, bilo bi zabranjeno, neka se uskladi prema zakonu”, ističe Spahićeva na kraju.

(Gerila.info)

Popularne vijesti