Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zašto je vijest da je načelnik PU Gradiška napustio panel, a borba protiv nasilja nije?

Juče je u prostorijama Kulturnog centra Gradiška održana druga po redu panel diskusija koja je imala za cilj borbu protiv nasilja u društvu. Organizatori su UG “Mikro mreža”, “Centar modernih znanja” Banjaluka, uz podršku Fondacije “Friedrich Ebert”.
S obzirom da je prethodni panel u maju mjesecu bio izuzetno uspješan odlučili smo da organizujemo još jedan, a povodom sve češće prisutnog femicida u našem društvu, gdje je primjera radi u posljednjih sedam godina ubijeno više od 60 žena.

S obzirom da je tema široka, pozvali smo goste iz različitih oblasti, gdje nam je, između ostalih gost bio i profesor na Sveučilištu u Zagrebu, Dražen Lalić, koji je trebao da govori o navijačkom nasilju, s obzirom da je stručnjak za tu oblast. Iz nekih razloga profesor Lalić je otišao s teme i u svom izlaganju se dotakao situacije na Kosovu i Metohiji, te Srebrenice. Na njegovo izlaganje je reagovao načelnik Policijske uprave Gradiške, Slobodan Torbica, koji je napustio konferenciju uz obrazloženje da iz profesionalnih razloga ne može ostati na konferenciji.

Ovo je ukratko prepričana priča s panel diskusije, koja je dostupna na našoj fejsbuk stranici, s obzirom da je emitovana uživo.

Međutim, koliko smo kao društvo otišli u krivom smjeru vidimo i jutros, gdje ATV plasira vijest da je načelnik PU Gradiška napustio panel, zbog govora o Srebrenici i Kosovu i Metohiji. Tu istu vijest prenosi Radio-televizija Gradiška, koja, pazite, nikada nije sišla s drugog sprata Kulturnog centra Gradiška, na prizmelje da pita o čemu to mi pričamo i raspravljamo. Sa druge strane gospoda s RTVG-a su jedva dočekali da politizuju situaciju ali nisu imali petlju da oni objave informaciju, već su je prenijeli s medija kojem su ovo dostavili.

Na ovaj način žele da diskredituju rad Micro mreže, gdje ne biraju sredstva. Zato javnost mora znati i drugu stranu priče.

Kada smo htjeli premijerno da prikažemo film “Zaboravljeni zločin u Bravnicama”, dva novinara s Radio-televizije Gradiška su trebala da budu dio tog projekta, zato što su bili u koloni izbjeglica iz Donjeg Vakufa u momentu kada se zločin u Bravnicama desio. Taj film i priča oko njega su iznad i Micro mreže i RTVG-a, međutim, direktor Radio-televizije Gradiška, Rajko Romić, je rekao tim novinarima da će ako budu učestvovali u tom projektu snositi sankcije i to nekoliko dana uoči premijere filma. Romić je to uradio pod komandom Milana Pilipovića, koji je stvarni urednik Radio-televizije Gradiška i čiji ugled u medijima seže do tamo gdje može da ismije sagovornika dok od njega uzima izjavu.

Mi smo prikazali film uprkos opstrukcijama ali je ovo pokazatelj da neke ljude nije briga za patriotizam, da ne kažem za stradanje jednog naroda, oni pojedince vide kao političke ili neke druge protivnike i spremni su na sve da se s istima obračunaju.

Na kraju možda su i najveći gubitnici naša djeca, s kojima ne radimo dovoljno na prevenciji i koju nam vaspitavaju influenseri, a kroz odrastanje i obrazovanje školuju stranački i neobrazovani kadrovi. Upravo to je bio cilj našeg panela – prevencija, ali koga to još zanima, politika je bitnija. Jebala vas politika!

(Micro Mreža)

Popularne vijesti