Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Održan protest protiv geoloških istraživanja u Mrkonjić Gradu: “Načelnik i skupštinska većina su nas prevarili”

Protest protiv geoloških istraživanja u Mrkonjić Gradu / Ustupljene fotografije

U Mrkonjić Gradu je večeras održan protest građana protiv geoloških istraživanja na području ove opštine.

Sergej Milanović, odbornik u Skupštini opštine Mrkonjić Grad ispred liste za Pravdu i red Nebojše Vukanovića, okupljenim građanima je poručio da su načelnik i skupštinska većina prevarili i njega i građane zato što nisu organizovali javnu raspravu o geološkim istraživanjima nego su samo dostavili Skupštini odluku o geološkim istraživanjima a da odbornici ne znaju o čemu glasaju.

Ističe da je Opština u januaru dobila zahtjev od kompanije “Lykos metali” da daju saglasnost. Pošto nije zakonom tačno utvrđeno ko treba da da saglasnost, načelnik ili Skupština, to pitanje se vuče, kako ističe, već pola godine.

“Ja sam odmah imao saznanje da treba ta saglasnost od Opštine da bi se upotpunio zahtjev Lykosa za nastavak detaljnih geoloških istraživanja na Sijakovu. Zašto ranije nisam potegao ovo pitanje kao odbornik a mogao sam? Razlog je što sam razgovarao sa načelnikom i sa odbornicima i svi su u tom trenutku, do prošlog petka, kad smo dobili materijale, svi su tvrdili da će organizovati stručne javne rasprave, upoznati stručnu javnost, pozvati građane, da ćemo imati okrugle stolove, da ćemo moći svi dati svoje mišljenje”, navodi Milanović i naglašava da su ga načelnik Dragan Vođević, kao i odbornici skupštinske većine, izdali i prevarili i nisu ispunili obećanje da će organizovati javne rasprave.

“Bukvalno pred nas dolazi odluka a da mi pojma nemamo o čemu glasamo. Ovo nije prvi put da se dešava da u Skupštini glasamo o stvarima o kojima uopšte nismo upoznati, ni mi kao odbornici, ni građani”, ističe Milanović i dodaje da je dva puta slao dopis i tražio da mu se dostavi projekat i studija ekološke izvodljivosti ali da nije dobio nikakvu dokumentaciju.

Milanović navodi da se u ovom trenutku mogu pozvati na Zakon o geološkim istraživanjima koji propisuje da građani moraju biti upoznati sa svim radovima koji se tiču životne sredine, kao i na Arhušku konvenciju. Dodaje da će u narednom periodu pokušati na pravni način pokušati da spriječe dalja geološka istraživanja, kao i potencijalno otvaranje rudnika.

Podsjećamo, odbornici u Skupštini opštine Mrkonjić Grad iz opozicionih redova pozvali su građane na protest koji predstavlja reakciju na tačku dnevnog reda sutrašnjeg zasjedanja skupštine, u kojoj će se, kako ističu, dozvoliti nastavak detaljnih geoloških istraživanja na lokaciji Sinjakovo kompaniji “SNK Metali”.

 

(Gerila.info)

Popularne vijesti