Friday, September 27, 2024
28.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSrbija protiv Srbije

U Beogradu su za večeras i sutra najavljena dva velika protesta. Jedne organizuje SNS na drugima se okuplja nezadovoljan narod.

Za danas i sutra su u srpskoj prestonici i glavnom gradu Srbije Beogradu zakazana dva velika skupa. Prvi, današnji, organizuje SNS, stranka koja na čelu sa autoritarnim Aleksandrom Vučićem, deceniju vlada Srbijom. Drugi organizuju građani i pokreti u toj zemlji a koji ukazuju na katastrofalno stanje u srpskom društvu, traže prestanak promocije nasilja na srpskim televizijama, zabranu rijalitija i promocije antivrijednosti kao nečega na šta treba da se ugledaju građani Srbije. Mediji koji godinama promovišu antivrijednosti pod direktnom su ili indirektnom kontrolom Aleksandra Vučića.

Vučićev skup koji počinje u 19 časova, nema sumnje, biće impozantan. Možda najveće okupljanje u istoriji Srbije jer se očekuje velik broj ljudi. Najavljeno je da će autobusima iz svih dijelova zemlje u Beograd doći 2200 autobusa sa građanima koji podržavaju politiku Aleksandra Vučića ili su primorani i ucjenjeni pa moraju da dođu na protest. Vučićev protest karakteriše to što nije najjasniji motiv okupljanja osim onoga da lider SNS-a pokaže kako i dalje raspolaže većom armijom podržavača (makar i prisiljenih) od one koja se već danima u nekoliko navrata okuplja na ulicama Beograda. Vučić je u posljednjoj izjavi pred današnji skup rekao da će na skupu ponuditi nova riješenja i dijalog. On je rekao i da je normalno da u demokratijama svi ne mogu da misle isto ali da tenzije treba da se riješavaju izborima kao i da postoji procedura kojom se može smijeniti predsjednik.

Potrebno je skupiti potpise dvije trećine poslanika. Oni to nemaju i rekao sam im da ću im pomoći u tome ali onda se ide na referendum i ako narod kaže da je za smjenu predsjednika ja sam smijenjen. Ali ako narod kaže da nije za to onda su oni u problemu“, rekao je Vučić ne precizirajući o kakvim problemima je riječ.

Predsjednik Srbije je u pravu kada su u pitanju procedure za smjenu i izbore ali zaboravlja da napomene da godinama na adresu Srbije iz različitih domaćih i međunarodnih organizacija stižu primjedbe na netransparetan proces izbora, potpunu kontrolu nad medijima koja, opet, onemogućava fer i poštene izbore, pritiske i prijetnje na birače na dan izbora, napade na aktiviste opozicionih stranaka. Što sve zajedno pokazuje da izbori u Srbiji nisu najdemokratskiji. Najblaže rečeno.

Građani i dio opozicije u Srbiji su se počeli okupljati nekoliko dana nakon velike tragedije koja se desila u Beogradu. Vučić tvrdi da opozicija zloupotrebljava tragediju i vjerovatno je u pravu. Zaboravlja da je on slično radio u prošlosti kada je bio opozicija a sigurno je i da većina građana koji su izašli na ulice nema političke motive već im je jednostavno dosadilo da im vrijednosti na koje treba da se ugledaju oblikuju urednici i vlasnici Pinka, Hepija, Informera, Kurira…Ti mediji su u posljednjih desetak godina u prvi plan kao modele uspjeha u toj zemlji građanima Srbije gurnuli kurve, narkomane, kriminalce a služili su i služe za obračun sa političkim neistomišljenicima. Nerijetko su na meti tih medija bili i predstavnici opozicije u Republici Srpskoj koji će se danas, većina njih, naći na protestu koji organizuje Vučić.

Na proteste podrške Vučiću idu i predstavnici vlasti u Republici Srpskoj. Iako mjesecima “tinja sukob” između Dodika i Vučića odlazak predstavnika vlasti u Beograd je razumljiviji jer su dobrim dijelom svih godina ostajali na vlasti zahvaljujući i Vučiću i njegovoj medijskoj mašineriji.

Srbija je toliko pomogla Republiku Srpsku finansijski i na druge načine u posljednjih nekoliko godina. Pogledajte u Banjaluci, Drvaru šta je sve urađeno uz pomoć Srbije“, kaže Nenad Stevandić predsjednik US i NSRS obrazlažući zašto on podržava Vučićeve proteste i zašto će požuriti iz Rusije kako bi stigao na Trg Republike.

Srbija jeste u nekoliko navrata pružila ogromnu finansijsku pomoć Republici Srpskoj. Bez te pomoći bi se Republika Srpska iz nekih situacija vrlo teško izvukla. Ali podrška Srbiji ne smije biti ekvivalent podršci Vučiću ili bilo kojem drugom političaru jer niko od njih nije Srbija. Ili jeste ali u istoj mjeri koliko su Srbija i oni koji će Beogradom šetati sutra.

Pred dva velika skupa iz Srbije stižu vijesti da je članica glavnog odbora SNS Stanislava Pak napustila tu stranku. Ona je u izjavi za tamošnje medije pozvala građane da ne dođu na skup koji organizuje SNS. Pričala je i o stanju u toj stranci i o tome kako sve odluke donosi jedan čovjek.

Iz Niša stižu vijesti da je jedan IT sektor u toj gradskoj upravi rasformiran jer su zaposleni odbili da se odazovu pozivu da organizovano idu na skup podrške Vučiću.

Iz Čačka stižu vijesti da su noćas izbušene gume na svim autobusima Autoprevoza Čačak. Tim autobusima su pristalice SNS iz tog grada trebale da idu u Beograd.

Dva dana puna tenzije su pred Srbijom. Koja ponovo doživljava sukob vlasti i naroda. Koja ponovo, kao i u prošlosti, doživljava da je jedan čovjek budućnost Srbije. Mijenjaju se samo imena onih na vlasti. Stabilokratija na djelu u pravom smislu te riječi. Čekajući demokratiju.

(GERILA info)

Popularne vijesti