Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ŽELJEZNICE RS: Ponovo posluju sa Prointerom i troše javni novac prije objave planskih dokumenata

Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, nijedna nabavka se ne smije pokrenuti ukoliko ranije nije objavljen planski dokument ili posebna odluka, a Željeznice su i prije objavljivanja privremenog plana nabavki 14. februara ove godine vršile nabavke.

Željeznice Republike Srpske objavile su privremeni plan nabavki 14. februara ove godine, što i ne bi bilo sporno da javni novac nisu trošili i prije toga, odnosno prije objavljivanja planskih dokumenata.

Prema Zakonu o javnim nabavkama BiH, nijedna nabavka se ne smije pokrenuti ukoliko ranije nije objavljen planski dokument ili posebna odluka, pod pretpostavkom da u tom planu postoji predmetna nabavka.

Željeznice su prije objavljivanja privremenog plana nabavki zaključili 33 direktna i devet konkurentskih sporazuma.

Portal PratimoTendere ranije je u nekoliko navrata upozoravao da su direktni sporazumi jedan od najmanje transparentnih postupaka javnih nabavki gdje je prostor za zloupotrebe ogroman.

Stručnjaci za javne nabavke navode da ugovorni organi nisu zakonski obavezni u javno dostupnom planu javnih nabavki uvrstiti postupke manje vrijednosti, istovremeno naglašavajući da se javno objavljivanje planova javnih nabavki sa manjim vrijednostima smatra dobrom praksom. Na taj način se sprečavaju i zloupotrebe u vidu takozvanih cijepanja nabavki, kojima se izbjegava primjena transparentnijih postupaka.

Željeznice Republike Srpske a.d. Doboj su od početka godine zaključili, čak, 54 direktna sporazuma. Neki od tih sporazuma su na samoj graničnoj vrijednosti koja iznosi 6.000 KM.

Jedan od takvih ugovora je onaj zaključen sa firmom Ipon Doboj.

 

Jedan od njih je i nabavka hidrauličnih filtera za pružna vozila. Vrijednost ugovora zaključenog firmom Hidraulika Flex d.o.o. Laktaši iznosila je 5.956 KM.

Prema podacima Portala javnih nabavki s ovom firmom su i ranije imali zaključenih ugovora i pretežno se radilo o direktnim sporazumima od kojih su četiri bila na graničnoj vrijednosti.

 

 

Ugovor o nabavci softverskih licenci zaključen je sa firmom King d.o.o. i njegova vrijednost je 5.976 KM, a ugovor o nabavci materijala za niskonaponsku opremu – sijalice sa firmom Enpro d.o.o. i njegova vrijednost je 5.926 KM.

 

 

U oba slučaja se radi o direktnim sporazumima i sa obje firme već godinama sarađuju.

Ovakvih nabavki putem direktnih sporazuma koji su na samoj graničnoj vrijednosti imali su još 11.

Spomenimo i to da je portal PratimoTendere 15 postupaka javnih nabavki Željeznica Republike Srpske označio sa crvenom zastavicom što predstavlja visok stepen rizika.

 

 

Jedna od takvih nabavki jeste i ona zaključena sa firmom Prointer ITSS d.o.o. Banja Luka – član Infinity International Group, a tiče se ugovora o nabavci servera i serverske opreme, mrežne opreme (aktivne i pasivne) i druge računarske opreme za Data Centar.

Vrijednost ugovora je 200.000 KM, a Željeznice Republike Srpske su sa Prointerom zaključili okivrni sporazum. Monitoringom je otkriveno da kod ovog ugovora rizik predstavljaju planiranje i objava javne nabavke, pripremanje tenderske dokumentacije, te evaluacija ponuda.

Inače, od 2020. godine sa Prointerom su zaključili 11 ugovora, a od toga je pet direktnih sporazuma, pet otvorenih postupaka i jedan konkurentski zahtjev.

Portal PratimoTendere i ranije je pisao o Željeznicama Republike Srpske i njihovim poslovanjem sa firmom Prointer koja je, inače, prema pisanju medija, povezana sa Igorom Dodikom, sinom lidera SNSD-a Miloradom Dodikom.

U odnosu na isti prošlogodišnji period minus je povećan za 1,4 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak preduzeća dostigao 134,7 miliona KM.

 

(pratimotendere.ba)

Popularne vijesti