Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MUP Posavskog kantona nacrtao uniforme a izgled opreme prepisao sa stranice firme iz Hrvatske

Nabavka uniformi i opreme za policijske službenike MUP-a Posavskog kantona je rizična jer tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača. Dio tenderske dokumentacije prepisan sa stranice firme iz Hrvatske.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Posavskog kantona polovinom maja raspisalo je tender za nabavku uniformi i opreme za policijske službenike. Procijenjena vrijednost za nabavku uniformi iznosi 83.000 KM te za nabavku policijske opreme – svijetleće stop tablice 3.000 KM.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da MUP nabavlja 300 komada hlača, 300 komada košulja dugih rukava, 25 komada nepropusnih zimskih jakni, 150 uložaka jakne- podjakne, 150 komada kačketa, 60 epoleta za čin, 20 komada kapa kačketa, 40 košulja, 40 komada hlača  i 20 komada jakni za Jedinicu za podršku. U tehničkoj specifikaciji detalji u vezi sa izgledom i materijalima precizno su definisani.

„Nogavice su na bočnim šavovima prošivene sa tri štepa 0.2, a u šavu koraka prošivene univerzalnim šivaćim strojem jedan put 1-2 mm od ruba, ili se šav koraka moţe uraditi francuskim štepom (ISO 4916, tip šava 2.04.03 ili 2.02.04) Na zadnjem dijelu hlača u visini koljena u šavove sa strana ušivene su špange ( 9 cm u šavu i na kraju 6 cm) od osnovnog materijala a na koje se našiva grubi čičak širine 2.5 i dužine 4.5, a na dio hlača našiva se meki čičak. Špange služe za regulisanje širine hlača. Meki čičak je 18 cm dužine i 3.5 cm širine. Špange su štepane 0,5 okolo. Ispod zadnjeg koljenskog dijela hlača našivena su dva džepa sa poklopcem širine 13 cm i dužine 15 cm, sa jednim fiksnim naborom na sredini džepa uzdužno usko prošiveni. Otvor džepa je učvršćen ringlama. Džep se našiva uskim štepom 0.2 a kopča se sa dvije čičak trake skriveno šivane dužine 4 cm i širine 2.5 cm patnom. Patne su iberštepane 0.5 i na krajevima učvršćene ringlama”, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

 

Javna nabavka roba uniformi i opreme za policijske službenike MUP-a Posavskog kantona je rizična jer tehničke specifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača.

Osim toga za nabavku stop tablica tenderska specifikacija je u potpunosti prepisana sa web stranice firme Vlaplast iz Hrvatske.

 

Čak je i fotografija palice u tenderskoj dokumentaciji ista kao i na stranici ove firme.

 

Zadnja nabavka uniformi za policijske službenike bila je polovinom prošle godine. Na tenderu za nabavku uniformi stigla je samo jedna ponuda firme Zenko iz Zenice. Vrijednost ugovora 48.122 KM.

 

(pratimotendere.ba)

Popularne vijesti