Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Izbori u četiri opštine na sjeveru KiM, Srbi ne učestvuju

U četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije održavaju se vanredni lokalni izbori. Organizuje ih Priština, nakon što su Srbi u novembru podnijeli kolektivne ostavke u institucijama pod patronatom Prištine. U trci za gradonačelnike opština na sjeveru učestvovaće jedan kandidat iz srpske zajednice i još devet iz redova Albanaca.

Prema podacima CIK-a u 15 časova, u četiri opštine na sjeveru Kosova i Metohije glasalo je ukupno 2,4 odsto birača.

U Leposaviću je glasalo 110 birača ili 0,83 odsto, u Zubinom Potoku 240 ili 3,6 procenata, u Zvečanu 145 birača, ili 2,07 odsto, a u Severnoj Mitrovici 597 glasača ili 3,3 procenta.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je, povodom održavanja izbora na sjeveru KiM u kojima Srbi ne učestvuju, da je “ovo dan kada je posljednji evropski geto legalizovan i legitimizovan”.

“Isti oni koji su prije 10 godina dogovorili i garantovali Briselski sporazum, za koji nikada nisu ni planirali da ga primjene. Osjećajte se ponosnim! Slavite danas vaša dostignuća. U slavu onoga što ste stvorili!”, navela je Brnabić na Tviteru, obraćajući se Evropskoj uniji, američkoj ambasadi i OEBS-u u Prištini.

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić rekao je da je do sada na izborima koji se danas održavaju na sjeveru Kosova i Metohije izašlo svega nekoliko Srba u sve četiri opštine zajedno.

“Danas se održavaju izbori na sjeveru Kosova kako bi dobili vlast oni koji nemaju podršku ni jedan-dva odsto i koji ne žive tamo. Do ovog trenutka je na izbore u četiri opštine na sjeveru KiM izašlo svega nekoliko Srba, Srbi hoće mir sa svima, ali prije svega hoće da se bore za interese svog naroda”, rekao je Vučić.

Srpska lista pozvala je na bojkot izbora, zahtjevajući da se najprije ispune zahtjevi za formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje kosovskih specijalnih jednica sa sjevera.

Iz Prištine pozivaju građane da izađu na birališta, a iz Beograda da ostanu mirni i dostojanstveni.

U trci za gradonačelnike opština na severu učestvovaće jedan kandidat iz srpske zajednice i još devet iz redova Albanaca.

(RTS)

Popularne vijesti