Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Uprava nepostojeće HE Bistrica daje 100.000 KM za vozni park

Nabavka je planirana za juni, pola godine nakon što je vršilac dužnosti direktora Dejan Pavlović potvrdio da je preduzeće dokapitalizovano. Nedeljko Perišić, direktor “Hidroelektrana na Drini”, koje su vlasnik HE “Bistrica”, naveo je da u ovom trenutku preduzeće ne ostvaruje profit.

Gradnja HE “Bistrica” i tri male hidroelektrane instalisane snage 39 megavata, s ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavatsata struje najavljena je za mart, ali je i dalje na dugom štapu. Međutim, mnogo kraći je onaj na kojem su tenderske procedure. Uprava je najavila nabavku putničkih vozila. Platiće 100.000 KM (117.000 KM sa PDV-om).

Nabavka je planirana za juni, pola godine nakon što je vršilac dužnosti direktora Dejan Pavlović potvrdio da je preduzeće dokapitalizovano.

“Do sada smo našim kineskim partnerima uplatili 30 miliona evra za ovaj projekat. Ova dokapitalizacija je redovna procedura, a ukupna vrijednost projekta je 102 miliona evra. Ugovor je potpisan krajem decembra 2019. godine u Pekingu, a sve ide planiranom dinamikom”, istakao je tada Pavlović.

Nedeljko Perišić, direktor “Hidroelektrana na Drini”, koje su vlasnik HE “Bistrica”, naveo je da u ovom trenutku preduzeće ne ostvaruje profit, „jer je u izgradnji“, a da oni, kao vlasnik, koriste dokapitalizaciju kao jedini način da plasiraju finansijska sredstva u svoje preduzeće.

Na tolike milione svakako ide i vozni park, a uprava planira da sve ovo plati iz kase preduzeća.

Takođe, u planu javnih nabavki nepostojeće hidrocentrale, koji je i dalje definisan kao privremeni, nabrojano je ukupno 60 tendera, od čega 53 maksimalno procijenjana direktna sporazuma (6.000 KM bez PDV-a).

Iz ovoga se javno vidi da je uprava preduzeća prespremna na potpuno nezakonito cjepkanje nabavki, kako bi novac dijelila podobnim firmama i izbjegla transparentniji način trošenja novca koji zapravo nema.

Na tom spisku su kancelarijski materijal, računarska i telefonska oprema, kancelarijski materijal pa opet štampani kancelarijski materijal, toneri, ketridži i riboni, sitni inventar, klima uređaji, sanitetski materijal za sanduke Prve pomoći, reklamni i propagandni materijal, auto gume, video nadzor, HTZ oprema, sredstva za održavanje higijene, usluge reklame i propagande, medijsko predstavljanje…

Osim toga, HE Bistrica za troškove kredita, kamata i osiguranja planira da potroši čak 11.400.000 KM.

Da podsjetimo još – ovo preduzeće nije jedino u auto-šopingu 2023. godine.

Kako je pisao portal pratimo tendere, prije „Bistrice“ jasno nacrtane želje na četiri točka u tendere su pobrojali Ugostiteljski servis Vlade Republike Srpske, Agencija za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Centar za socijalni rad Han Pijesak, Federalna uprava policije, Opština Kladanj, Grad Orašje, Šume RS, Opština Višegrad, državni zatvor, Institut za javno zdravstvo RS.

(Pratimo tendere)

Popularne vijesti