Saturday, September 28, 2024
17.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Afera “Korona ugovori”: Počinje suđenje Zeljkoviću i drugima

Foto:UNA
Suđenje bivšem direktoru Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislavu Zeljkoviću i drugima, optuženima u aferi “Korona ugovori”, počinje danas. Očekuje se da će tokom postupka biti održano najmanje 30 ročišta, koja će se održavati jednom sedmično, odnosno svakog ponedjeljka.

Osim Branislava Zeljkovića koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja i primanje mita, optuženi su još i direktor firme “Procontrol ” Slavko Bojić (pomaganje u zloupotrebi službenog položaja), bivši direktor “Sineks laboratorije” Sani Crljić (pomaganje), direktor agencije “Travel for fun” Saša Marković (davanje mita) i direktor “Promedinga” Dragan Dubravac (zloupotrebe u postupku javne nabavke).

Optuženima se na teret stavljaju zloupotrebe u postupcima javnih nabavki za vrijeme epidemije korona virusa kojim je Republika Srpska oštećena za najmanje 1,3 miliona maraka. Prema navodima optužnice u odnosu na nabavnu, prodajna cijena zaštitnih maski uvećana je i do 1.553,49 %, medicinskih zaštitnih odijela za 351,38 % , a termalnih kamera  za 198,30 %.

To je dogovoreno na pretrepresnom ročištu u Okružnom sudu u Banjaluci, koje je bilo izazvalo veliku pažnju. Osim medija u sudnici su, po prvi put, tada prisustvovali predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH i to rezidentni pravni savjetnik Frank Bradsher, kao i predstavnici Misije OSCE u BiH.

Tužilaštvo izvodi 2.425 materijalnih dokaza

Republički javni tužilac Sanja Tadić – Stojisavljević najavila je da će optužnicu dokazivati saslušanjem 70 svjedoka i pet vještaka. Pored toga planira da izvede 2.425 materijalnih dokaza.

“Saslušanje svjedoka u tužilaštvu je trajalo ukupno 93 sata. Smatram da će nam za saslušanje biti potrebno između 10 i 15 ročišta. Predlažem da nakon toga počnemo sa izvođenjem materijalnih dokaza, za šta će nam biti potrebno dodatno vrijeme”, rekla je tada Tadić – Stojisavljević.

(UNA)

Popularne vijesti