Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dotakli smo dno života kao društvo i kao ljudi

Korupcija, kriminal, kupljene diplome, starlete, tajkuni do juče su bili samo natpisi u žutoj štampi koji nas već dugo ne mogu više iznenaditi, ali danas kada sam pročitao tekst o mladom čovjeku iz Laktaša koji je sebi oduzeo život i ismijavanje na društvenim mrežama na temu njegovog razgovora za posao dao mi je povod da u par rečenica napišem sve ono što i druge građane ovog društva svakodnevno zgražava.

Postali ste tajkuni u toku i nakon rata ni to vam nije bilo dosta. Kupili ste i diplome ni to vam nije bilo dosta. Kupili ste fabrike, napravili zgrade, vile užoj i široj familiji. Napravili ste standard da nam djeca bježe u druge zemlje ili lijepe vam plakate za izbore, a vi ni proste rečenice ne možete sastaviti. I to trpimo i mislimo proći će. Ni to vam nije dosta, jer vama je samo stalo do medija, skupštinskih klupa, fotelja i pozicija. Stalo vam je do slikanja i rijalitija. Važniji vam je CIK od ovog danas ugašenog života, a biće ih svaki dan još više. Ismijavate po društvenim mrežama, isti vi gore navedeni, mladog i hrabrog čovjeka koji se sam pokušao izboritii da nađe posao i preživi. Da bude pošten u ovom anomičnom društvu i ne bude kriminalac. On nije imao izbora kao vaša djeca koja ne žele ništa da rade i po genetičkom kodu i uhodanoj šemi prevara i korupcije biće kao njihovi roditelji tajkuni, ali zapravo niko i ništa.

Ko ste vi gospodo na društvenim mrežama koji to podržavate i lajkujete!? Neko iz ove ekipe iz prve rečenice, jer niste sigurno neko ko može razumjeti da se danas preživljava i teško živi.

Ova tragedija i sramota za čitavo ovo jadno društvo je možda prekretnica da se osvjestimo i da naše ćelave i šuplje glave koje sve znaju i vode politiku, te svaki dan pametuju, javno osude ovaj događaj i pokažu malo empatije za one male i poštene ljude. Hajde da napravimo pauzu od CIKA i izbora jedan samo dan i da svi govorimo o ovom događaju i tragediji da se nikad više ne bi ponovila.

(Prof. dr Nebojša Macanović)

Popularne vijesti