Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Bečki “Standard”: Poljuljani njemačko-francuski odnosi

Njemačko-francuski odnosi su poljuljani, a na to ukazuje otkazivanje planirane sjednice vlade dvije zemlje, ocjenjuje bečki dnevnik “Standard”.

List navodi da je francuski predsjednik Emanuel Makron otkazao sjednicu sa njemačkom vladom, koja je trebalo da bude prva takve vrste između dvije zemlje.

Njemačka tvrdi da francuska strana nije čak ni informisala o otkazivanju sjednice, a Pariz na drugoj strani za otkazivanje krivi odluku njemačkog kancelara Olafa Šolca u vezi investicionog paketa u vrijednosti od 200 milijardi evra, koja nije usaglašena sa Makronom.

Za vrijeme Angele Merkel bilo je uobičajeno da pred Samit EU dvije zemlje traže zajednički stav, što je bila do sada osnova njemačko-francuskog liderstva po najvažnijim pitanjima Unije, podsjeća “Standard”.

Makron je, prema nedavnom pisanju “Le Monda” bio ljut na Šolca, jer uspostavlja sistem za odbranu od raketa prema Rusiji bez mogućnosti učešća Francuske.

“U Parizu ne vlada oduševljenje što Njemačka jednostrano kupuje američke avione i izraelske dronove, umjesto da uzme u obzir francusko-italijanski proizvod”, naveo je radio “Frans Inter”.

Dva zajednička projekta vrijedna više milijardi evra za proizvodnju borbenog aviona i tenka ne pomjeraju se s mjesta do današnjeg dana i to pokazuje, takođe, koliko su duboke industrijske i diplomatske razlike.

Odbrambena industrijska dvije zemlje ne može da se usaglasi, a Makron i Šolc isto tako ne mogu da se usaglase, već se svađaju oko klauzule vezane za izvoz, naglašava “Standard”.

Pored toga list ukazuje da postoje razlike i u energetskoj politici, jer se Francuska već godinu dana pojačano fokusira na nuklearnu energiju, a Njemačka traži načine da se nje oslobodi.

Takođe i po pitanju ograničenja cijene gasa Makron i Šolc nisu jedinstveni, ali to ima strukturalne razloge, jer se u Parizu ne ustežu od intervencije kad su u pitanju tržišne cijene, za razliku od Njemačke.

Uoči Samita EU, piše “Standard”, Makron je pokušao da smiri strasti sa Berlinom, rekavši da je njegova želja da se sačuva evropsko jedinstvo i prijateljstvo i savez sa Njemačkom.

I pariski mediji u ovim kriznim vremenima drže se uzdržano, kako ne bi izbio otvoreni spor, navodi list.

Evropske diplomate se tješe trenutno time što su Njemačka i Francuska barem kod najvažnije teme, rata u Ukrajini, jedinstvene.

Ali spor između dvije evropske velesile slabi evropsko jedinstvo prema Moskvi, ističe “Standard”.

(Tanjug)

Popularne vijesti