Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Zastrašivanje medija u Istočnom Novom Sarajevu- tužba za SPIN Info

U tužbi se navodi: “Tužilac je osnovao SRC ‘Slavija’ za potrebe građana i SRC ‘Slavija’ nije osnovano radi sticanja dobiti, niti je predviđeno da ostvaruje prihode. Obzirom na jasne odredbe statuta centra, navedeno postupanje svakako izlazi izvan okvira slobode govora, te ukazuje na namjeru urušavanja ugleda”.

 

 

Tužba SRC “Slavije” čiji je osnovač opština Istočno Novo Sarajevo je stigla, iako član 4. Zakona o kleveti RS navodi da javnim organima nije dozvoljeno da podnose tužbu za klevetu.

Banjalučki advokat koji zastupa SPIN Info Din Tešić smatra da tužilac u ovom predmetu niti jednim dokazom ne potvrđuje svoje navode, štaviše Izvještaj o poslovanju je prenesen od strane našeg portala u potpunosti tačno kako je iznešen i usvojen na Skupštini.

 

Din Tešić

“Ovo je očigledan pokušaj zastrašivanja novinara koji bi trebao biti sankcionisan smjenom odgovornog lica, tj. direktora sa funkcije koju obavlja od strane Skupštine. Postoji odgovornost ako ne zbog pokušaja zastrašivanja novinara, onda zbog toga što će nastati šteta kako se vodi parnica neosnovano i biće obavezana Ustanova da snese troškove postupka naposljetku. Ovakav način dovodi i do narušavanja ugleda javne ustanove, a i to je osnov za razrješenje funkcije direktora od strane Skupštine opštine, no o tome da li postoji ili ne narušavanja ugleda je predmet za raspravu na Skupštini. Naša kancelarija je preuzela da zastupa pro bono predmet zato što smatram da je zastrašivanje novinara podrivanje osnovnih civilizacijskih i demokratskih principa preko kojih kao građanin nisam mogao preći i protiv kojih se svi moramo boriti”,  zaključuje Tešić.

 

Sporni tekst pročitajte u nastavku:

 

Popularne vijesti