Friday, September 27, 2024
23.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DOM NARODA BIH PONOVO NA ČEKANJE STAVIO UKIDANJE AKCIZA

Građani Bosne i Hercegovine još će sačekati na ukidanje akciza iako je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas usvojio ovaj zakonski prijedlog u drugom čitanju.

Prihvaćen je amandman Dušanke Majkić, delegata iz SNSD-a i predsjedavajuće Komisije za finansije i budžet ovog doma da se ovaj prijedlog treba primjenjivati mjesec dana.

Amandman su podržali delegati iz SNSD-a i HDZ-a, ali ne i delegati iz ostalih stranaka.

Obzirom da je ovaj zakon ranije, još u martu usvojio Predstavnički dom BiH, neophodno je da danas usvojeni izmijenjeni tekst zakona u Domu naroda ponovo usvoji i Predstavnički dom.

Formirana je Komisija koja će usaglasiti zakon u sastavu Amir Fazlić, Lidija Bradara i Dušanka Majkić.

Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu BiH i predlagač  zakonskog prijedloga da se privremenu ukinu akcize na gorivo kazao je prije glasanja da delegati razmisle i glasaju za ukidanje akciza jer će time građanima gorivo biti jeftinije i do 50 feninga.

Magazinović se oglasio i na svom Facebook profilu nakon što je Dom naroda BiH usvojio zkaonski prijedlog u različitom tekstu od Predstavničkog doma BiH kazavši da su ovakvom odlukom delegati SNSD-a i HDZ-a odbili  ukinuti akcize.

“Dom naroda je usvojio Zakon o ukidanju akciza tako da gorivo bude jeftinije samo 30 dana kako je predložila Dušanka Majkić!

Posto je zakon usvojen u različitom tekstu u dva doma – ide na usaglašavanje. Ukratko, SNSD-ovim amandmanom podržanim HDZ-om se ovaj zakon praktično odbija.

173 dana borbe protiv bahate vlasti, mnogo uložene energije i na kraju ovako… Kao čovjeka me ovo pogađja.

Ova zemlja stvarno može i mora bolje, ali očigledno bez promjene sadašnjih ključnih donosioca odluka – teško”, objavio je na svom profilu Magazinović.

(UNA)

Popularne vijesti