Saturday, September 28, 2024
17.7 C
Banja Luka
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Apel Udruženja “Sloboda rijekama”

Na 14. redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, koja je zakazana za 9. februar, druga tačka dnevnog reda je i “Prijedlog Deklaracije o zaštiti rijekama u Republici Srpskoj – prijedlog narodnog poslanika Igora Crnatka.”

U ime neformalne fejsbuk grupe “Sloboda rijekama”, upućen je i apel svim parlamentarnim političkim partijama u Republici Srpskoj da podrže preloženu Deklaraciju kako bi se zaustavilo uništavanje rijeka.

U predloženoj Deklaraciji se navodi da su rijeke jedno od najvećih prirodnih bogatstava Republike Srpske i da će biti uništene ukoliko se realizuju izdate koncesije za izgradnju malih hidroelektrana. Takođe, navodi se da se izgradnjom MHE ugrožava i životno stanište za mnoge životinjske vrste, kao i narušavanje životne sredine i ekosistema koji zavise od rijeka.

Od Vlade RS traže da proglasi moratorijum na izgradnju malih hidroelektrana, odnosno da se obustave svi daljnji radovi i projekti na našim rijekama, sve dok se ne izvrši kompletna revizija postupaka donošenja koncesionih dozvola za izgradnju minihidrocentrala za period 2005-2020. godina.

Ostaje da se vidi da li će ovaj prijedlog biti i usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

(Infoveza)

Popularne vijesti